Dimensiuni ale identității culturale românești în spațiul european

imagine

9 mai 1877? 9 mai 1945? 9 mai 2018? Da, este o dată importantă pentru istoria universală, dar mai ales pentru istoria națională, a noastră, a românilor. Dacă primele două menționări au legătură cu terminarea unor războaie, din fericire, 9 mai 2018, prin activități diverse, fixează în mentalul colectiv, un alt eveniment important și anume, împlinirea a 11 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. Extensie importantă a Uniunii Europene în mijlocul Țării Moldovei, Centrul de Informare Europe Direct Bacău a organizat, în 9 mai 2018, ora 14, la Universitatea „Vasile Alecsandri" din Bacău workshopul cu tema „Dimensiuni ale identității culturale românești în spațiul european" pentru a marca Ziua Europei și Ziua Independenței României. Moderatorii workshopului interactiv au fost cadre didactice de la Universitatea „Vasile Alecsandri" din Bacău: conf. univ. dr. Luminița Drugă, lector univ. dr. Petronela Savin și coordonatoarea Europe Direct Bacău, doamna lector univ. dr. Nadia Morărașu.

Concept polimorf, pe care îl regăsim atât în abordările științifice, cât și în cunoștințele obișnuite, identitatea este un dat dificil de înțeles, mai ales din cauza multidisciplinarității sale, având în vedere numărul mare al științelor care jalonează acest concept, plecând de la identitățile personale, până la afilierile colective. Cert este, pentru toată lumea, faptul că identitatea se (re)construiește prin confruntarea continuă dintre același și altul, dintre similitudine și alteritate.

Activitatea desfășurată împreună cu studenți ai Universității s-a coagulat în jurul acestui concept, iar cei care au participat la discuții au adus în prim-plan aspecte ale identității personale și locale (Zamfira Maria Petrescu și Roman Alexandru, studenți în anul I la programul de studii Limba și literatura română-Limba și literatura engleză și Narcisa Popescu, studentă la programul de studii Limba și literatura franceză-Limba și literatura română), ale identității naționale și culturale care îmbracă forme diverse. Identitatea prin nume și identitatea locală, deși nu întotdeauna conștientizăm acest lucru, pot fi sursă a sentimentelor de mândrie, mândria de a aparține unui neam și unei comunități care își pun amprenta asupra noastră atât prin date biologice, cât și prin mental popular.

Și pentru că atunci când cunoaștem pe cineva dorim să impresionăm cu ceea ce avem mai bun și valoros, pașii discuției ne-au purtat apoi către identitatea gastronomică, cea care ne poate valoriza ca neam, care ne reprezintă în fața străinilor și care ne poate asigura un loc demn de invidiat în această poveste a Uniunii Europene, la a cărei scriere și derulare suntem contemporani și părtași. Așa ne putem simți ca parte a acestui întreg caracterizat de unitatea prin diversitate. Diversitatea opiniilor exprimate, entuziasmul specific vârstei, dar și domeniului de activitate ne îndreptățesc a crede că o sămânță firavă a încolțit în mintea și sufletul fiecărui participant la această activitate, simțindu-se mândru nu numai că este român, dar și că aparține unei comunități (academice, sociale,etnice) care are nevoie de el.

Lansarea campaniei #EUandME - Ce are de oferit UE...
Ziua Europei 2018 – Workshop interactiv pe tema „O...

Europe Direct Bacău on Facebook

Arhivă Evenimente

Caută