Faza locală a Concursului județean "EU ALEG EUROPA" la Liceul Tehnologic "Grigore Antipa" Bacău

20190327_105031

Astăzi, 27 martie 2019, elevii din cadrul Liceului Tehnologic "Grigore Antipa" din Bacău, au fost martorii unei activități inedite care a îmbrăcat forma unor dezbateri academice pe tema alegerilor europarlamentare, eveniment ce va avea loc în data de 26 mai 2019. Concursul județean se numește "Eu aleg Europa!", iar astăzi a avut loc faza locală, în cadrul liceului.

Activitatea a avut loc în sala R2 unde, cele două echipe participante au fost susținute de colegi de la clasele a XII-a G, a XII-a D și a XI-a C. Tinerii au fost entuziaști și încântați de ideea de a asista la o dezbatere academică pe tema alegerilor, mai exact pe tema prezenței la vot.

Considerăm acest gen de activitate este binevenită în rândul tinerilor, deoarece aceștia privesc întreg procesul electoral cu scepticism.Mulți dintre ei nu realizează faptul că este o responsabilitate civică să se prezinte la vot. Nu conștientizează faptul că au libertatea de a vota pe cine vor, însă e important să voteze.

Educația cetățenească se realizează în timp prin astfel de acțiuni care trebuie sprijinite de inspectoratele școlare, de școli și de alte organizații nonguvernamentale.

Moțiunea propusă dezbaterii a fost "Acest parlament crede că prezența la vot va întări Uniunea Europeană". Elevii au fost împărțiți în două echipe, respectiv Guvernul și Opoziția, și au încercat să-și argumenteze și să-și susțină opinia așa cum au știut mai bine, invocând exemple elocvente pentru ideile susținute. Cele două echipe au fost reprezentate de eleve din clasele a XIa A, a XIa C, a XIa F și a XIIa C.

- Echipa 1 – guvernul a fost reprezentată de Vespan Marina, Blaga Cristina și Lechea Gabriela și a fost coordonată de dna prof. Corlade Daniela - Elena.

- Echipa 2 – opoziția a fost reprezentată de Chirilă Alexandra, Șoșa-Hanu Nicoleta și Popa Valentina și a fost coordonată de dl prof. Botezatu Florentin.

La finalul confruntării academice, câștigători au fost desemnați "membrii guvernului", la o diferență foarte mică de „membrii opoziției", care s-au prezentat la fel de bine.

Activitatea a fost de bun augur pentru elevi, care au avut posibilitatea să vadă cum se desfășoară o dezbatere academică, și au primit informații importante cu privire la exercitarea dreptului de a vota.

Autori articol: prof. Daniela Corlade, prof. Gabriela Undrea și prof. Florentin Botezatu, Liceul Tehnologic "Grigore Antipa" Bacău

Faza locală a concursului EU ALEG EUROPA la Liceul...
Faza locală a Concursului județean "EU ALEG EUROPA...

Europe Direct Bacău on Facebook

Arhivă Evenimente

Caută