29 aprilie – Ziua internațională a dansului

29-April-2018-International-Dance-Day-Pet-Saff_20180429-152617_1

Fie că îl vedem ca fiind o artă, un stil de viaţă, un mijloc de existenţă, un prilej de petrecere sau chiar un „limbaj ascuns al sufletului", cum spunea Martha Graham, dansul înseamnă „emoție, cucerirea spațiului, curajul de a depăși mobilitatea".

În semn de recunoaștere a dansului ca o formă universală de expresie artistică care depăşeşte frontierele politice, culturale şi etnice, ziua de 29 aprilie a fost declarată din 1982 drept Ziua internaţională a dansului. Inițiativa a venit din partea Comitetului de Dans al Institutului Internaţional de Teatru (ITI – organizaţie internaţională neguvernamentală, principal partener al UNESCO privind artele spectacolului, cu centre naţionale în o sută de ţări ale lumii) și data a fost propusă în onoarea fondatorului baletului modern, Jean Georges Noverre, născut pe 29 aprilie 1727. 

An de an, dansul devine prilej de sărbătoare în întreaga lume, prin spectacole speciale, cursuri deschise publicului, repetiţii publice, expoziţii, articole în ziare şi reviste, seri dansante, programe radio şi TV, vizite, spectacole de stradă etc., conform www.international-dance-day.org

ITI desemnează un oraş-gazdă al evenimentelor organizate de Institut. În 2018, oraşul gazdă ales este Havana, capitala Cubei.  În Europa, festivalul The Spring Forward organizat de Aerowaves – o platformă Europa Creativă pentru dansul contemporan – oferă o scenă propice de manifestare pentru coregrafii europeni. 

Zilele acestea (28-29 aprilie 2018) se desfășoară la noi în țară ediția de primăvară a Bucharest Dance Festival care are ca scop "promovarea diversității culturale și facilitatea schimburilor interculturale prin intermediul dansului".  

Mai multe detalii aici

Credit imagine cover  

Propunerile CE pentru bugetul UE post 2020
E-buletin 4/2018

Europe Direct Bacău on Facebook

Arhivă Știri

Caută