Amendarea proiectului „Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics” (ELI-NP), Măgurele

Amendarea proiectului „Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics” (ELI-NP), Măgurele

​Comisarul european pentru Politică Regională Corina Crețu a aprobat astăzi, 5 februarie 2016, amendarea proiectului de cercetare „Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics" (ELI-NP), care se derulează la Măgurele, în România. Decizia semnată astăzi de comisarul european vizează în principal aprobarea unui nou calendar în ceea ce privește realizarea lucrărilor de construcție și instalarea echipamentelor necesare; includerea unor lucrări de construcții auxiliare în a doua fază de implementare; precum și achiziționarea unor echipamente suplimentare destinate activităților de cercetare științifică.

Comisarul european Corina Crețu este de părere că decizia de amendare a proiectului ELI este esențială întrucât: „Este un proiect important pentru România, pentru cercetarea științifică din țară. În același timp, este important ca acesta să se deruleze fără sincope pentru că este un foarte bun exemplu despre ce poate face România cu fonduri REGIO. Acest proiect este unic în Europa pentru că presupune realizarea unei instalații cu fascicule laser și gama și va beneficia de tehnologii de ultimă generație cu ajutorul cărora va putea fi studiat impactul radiației electromagnetice foarte intense asupra materiei." 

Proiectul major ELI-NP face parte din Programul Operațional Competitivitate pentru asistență structurală și se derulează prin Fondul european de dezvoltare regională. Implementarea proiectului ELI-NP a fost împărțită în două faze încă de la debutul acestuia. Decizia de amendare a proiectului, aprobată astăzi de comisarul Corina Crețu, se referă la lucrările prevăzute a fi realizate în cadrul primei faze. Aceasta este cuprinsă pentru finanțare în perioada de programare 2007- 2013, cu o valoare totală a cheltuielilor eligibile de 136,4 milioane de euro, din care 116,3 milioane de euro (85%) provin din Fondurile de dezvoltare regională.

Comunicat de presă integral

Sursă: RCE România

Image credit: http://www.eli-np.ro/ro/


Elaborarea de noi norme europene în domeniul energ...
Vizită de studiu privind programul Erasmus+ și zon...

Europe Direct Bacău on Facebook

Arhivă Știri

Caută