Caravana Mărțișorului în Maramureșul istoric

Caravana Mărțișorului în Maramureșul istoric

În perioada 21-29 februarie 2016, în mai multe localități din dreapta Tisei, în Ucraina, se va desfășura Caravana Mărțișorului în Maramureșul istoric, proiect derulat de Institutul Cultural Român prin Direcția Românii din Afara Granițelor.

Etnicii români din localitățile Slatina, Apșa de Jos, Glubochi, Apșa de Mijloc, Plăiuț și Biserica Albă se vor bucura de un mini-turneu de teatru și un concert de operă pop. Copiii vor fi delectați de actorii-cascadori de la Asociația Culturală „Lupii Albi" care, în frunte cu actorul, scenograful și regizorul Bogdan Jianu, vor oferi o interpretare nouă, cu o scenografie originală, a poveștii Dănilă Prepeleac de Ion Creangă. Prin grija partenerului local, Clubul Maramureșenilor din Dreapta Tisei, la evenimente vor lua parte colectivele de profesori și reprezentanții din conducerea instituțiilor de învățământ.

Turneul se va încheia, în prag de martie, cu un concert de muzică românească interbelică intitulat „Iubesc femeia - povestea bărbatului interbelic" dedicat doamnelor și domnișoarelor, susținut de tenorul Vlad Miriță și pianistul Alexandru Mihai Burcă. Concertul s-a bucurat de recenzii deosebite și de o primire călduroasă în comunitatea românească din Voivodina în anul 2014. În deschiderea evenimentului va avea loc și o reprezentație a Corului Asociației „Speranța" din Slatina (Solotvino).

În regiune se află una dintre cele mai mari concentrări de români (inclusiv volohii), de circa 40 mii de persoane, pe un areal de cca 7000 km pătrați, conform liderilor asociațiilor românești din dreapta Tisei. Mărțișorul este una dintre cele mai vechi și îndrăgite sărbători păstrate în rândul comunității din Maramureșul istoric.

Sursă și image credit: Institutul Cultural din România

Micro-dialog "Cine sunt EU - victima traficului de...
Salamul de Sibiu, produs românesc protejat de UE

Europe Direct Bacău on Facebook

Caută