Cum funcționează Parlamentul European?

Cum funcționează Parlamentul European?

​În mai 2014, peste 200 de milioane de cetățeni ai UE au ales 751 de deputați în Parlamentul European. Dar cum funcționează și cum este organizat Parlamentul? Verificați infograficul de mai jos pentru informații de bază despre Parlament.

Parlamentul European este singurul organ al Uniunii Europene ales în mod direct și una dintre cele mai mari adunări democratice din lume. Cei 751 de membri ai săi reprezintă 500 de milioane de cetățeni ai UE. Ei sunt aleși o dată la fiecare 5 ani de către alegătorii celor 28 de state ale UE.

Grupuri politice

Eurodeputații sunt organizați în "grupuri politice" transnaționale, fiecare format din membri din diferite țări, dar cu convingeri politice similare. În prezent, în Parlamentul European există opt grupuri politice.

Grupurile au o importanță majoră în activitatea Parlamentului. Ele sunt actorii-cheie în construirea majorităților de vot cu privire la legislație, bugete și alte probleme. Ele stabilesc agenda parlamentară și joacă un rol decisiv în alegerea președintelui Parlamentului și a altor persoane cu funcții de conducere.

Comitete 

Există 20 de comisii, două subcomisii (pentru drepturile omului și securitate și de apărare) și o comisie specială. Comisia specială este temporară și lucrează cu probleme specifice, având un mandat de un an.

Mai multe informaţii

Ce s-a întâmplat în plen la Parlamentul European: ...
Stagii la Parlamentul European - termen limită 15 ...

Europe Direct Bacău on Facebook

Caută