Episodul 2: ERASMUS! Dar după?

Episodul 2: ERASMUS! Dar după?

În cei 30 de ani de la lansarea programului Erasmus, Comisia Europeană a evaluat permanent impactul pe care acesta îl are asupra studenților, schimbările care au loc în carierele lor, în ce fel o perioadă de studiu în străinătate a făcut ca opțiunile și perspectivele lor să se diversifice.

Sunt studii care arată că după o perioadă de ședere în străinătate, studenții încep să perceapă Europa nu doar ca o entitate politică, Uniunea Europeană, ci ca o comunitate de cetățeni cu multe beneficii. Alte studii vorbesc despre instalarea unei ... tristeți post-Erasmus! Un spleen consecutiv perioadei de efervescență produse de anul petrecut în program, dar care îi determină pe foștii beneficiari Erasmus să continue să caute experiențele transfrontaliere, de viață sau de activitate profesională.

O perioadă petrecută în străinătate nu îmbogățește doar experiența academică sau profesională, dar contribuie și la învățarea limbilor străine, încrederea în sine și autocunoașterea, arată studiile despre Erasmus.

Mai mult, s-a demonstrat că angajatorii apreciază o astfel de experiență de studiu în străinătate, ceea ce a dus, în multe situații, la creșterea șanselor de angajare a studenților.

Posibilitatea de a învăța o nouă limbă este una dintre oportunitățile Erasmus foarte apreciate de studenți: 83% dintre respondenții unui chestionar, distribuit de rețeaua de studenți Erasmus (Erasmus Student Network) în 2014, care au plecat în țări în care se vorbește engleza, franceza, italiana, spaniola sau germana, au spus că erau dornici să urmeze cursuri de limbi străine.

Dintre absolvenții Erasmus chestionați în ultimul studiu de impact Erasmus, 77% au ajuns să dețină poziții de conducere în primii 10 de ani de la absolvire, iar printre cei care ocupau funcții de conducere absolvenții Erasmus erau cu 44% mai mulți decât absolvenții non-mobili.

Experiența burselor Erasmus pare să stimuleze spiritul antreprenorial: unul din 10 studenți care au avut o perioadă de studii Erasmus a demarat o afacere pe cont propriu.

Citiți articolul integral

Sursă: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Image credit: Comisia Europeană

Comisia Europeană a anunțat numele câștigătorilor ...
Platforma deschisă de date urbane – nou instrument...

Europe Direct Bacău on Facebook

Caută