IMM-urile trebuie să-și dezvolte investițiile în cercetare pentru a-și menține competitivitatea

IMM-urile trebuie să-și dezvolte investițiile în cercetare pentru a-și menține competitivitatea

În ciuda mediului economic nefavorabil, investițiile în cercetare și dezvoltare ale societăților cu sediul în UE au crescut cu 2,6% în 2013, dar această creștere a fost inferioară celei înregistrate în anul anterior (6,8%) și mediei mondiale pe 2013 (4,9%), precum și ratei atinse de societățile cu sediul în SUA (5%) și Japonia (5,5%).

 

Aceste rezultate sunt publicate de Comisia Europeană în Tabloul de bord al UE privind investițiile realizate de sectorul industrial în cercetare și dezvoltare („EU Industrial R&D Investment Scoreboard”), care are la bază o analiză a celor mai importante 2500 de societăți din toată lumea, reprezentând aproximativ 90% din totalul cheltuielilor în domeniul cercetării efectuate de întreprinderi. Datele arată că societățile cu sediul în UE (633) au investit 162,4 miliarde de euro în 2013, pe când societățile cu sediul în SUA (804) au investit 193,7 miliarde de euro, iar cele cu sediul în Japonia (387) au investit 85,6 miliarde de euro. 

Carlos Moedas, comisarul pentru cercetare, știință și inovare, a declarat: „În ciuda climatului economic dificil, societățile din UE continuă să investească în cercetare și dezvoltare. Aceasta este o veste bună, dar este nevoie de mai mult pentru a ține pasul cu concurența. Pentru că avem resurse publice limitate, devine cu atât mai important să atragem investiții private în cercetare și dezvoltare. La Orizont 2020 participă deja mai multe întreprinderi decât în trecut, însă acum suntem gata să ne intensificăm acțiunile. Planul de investiții în valoare de 315 miliarde EUR prezentat de Comisie și de Banca Europeană de Investiții va contribui la creșterea investițiilor private în proiecte cu riscuri mai ridicate, de aceste investiții beneficiind sectorul cercetării și dezvoltării din întreaga Europă.”

Mai multe detalii..

Image credit: Comisia Europeană

Stagii si Burse la Centrul European de Limbi Moder...
EbS live - Ceremonia de depunere a juramantului de...

Europe Direct Bacău on Facebook

Arhivă Știri

Caută