UE reprezintă o economie care se bazează foarte mult pe cunoștințe și pe creativitate, în cadrul căreia sectoarele culturale și creative au un rol special. Aceste sectoare sunt unele dintre cele mai dinamice ramuri ale economiei noastre, stimulând inovarea, creșterea economică și crearea de locuri de muncă, precum și promovând coeziunea socială. O mai mare susținere a creativității și a talentului creator este esențială pentru remodelarea abordării UE în ceea ce privește creșterea și inovarea în acest nou mediu economic caracterizat de partajarea digitală.

Prima ediție a Monitorului orașelor culturale și creative arată rezultatele obținute de 168 de orașe selectate din 30 de țări europene (UE28, plus Norvegia și Elveția) în ceea ce privește o serie de măsuri selecționate atent, grupate pe nouă dimensiuni care descriu „dinamismul cultural", „economia creativă" și „mediul propice" ale unui oraș. 

Monitorul sprijină eforturile Comisiei Europene de a plasa cultura în centrul agendei sale politice și promovează dezvoltarea economică și socială a orașelor și a regiunilor. Inițiativa „Capitale europene ale culturii", unul dintre cele mai cunoscute proiecte ale UE, este concepută pentru a aduce orașele în centrul vieții culturale. Această inițiativă este sprijinită de programul „Europa Creativă" al Comisiei, care finanțează, de asemenea, proiecte de succes la nivelul politicilor în acest domeniu, precum „Cultura pentru orașe și regiuni", Rețeaua europeană a centrelor creative și rețeaua „Creative Lenses/Trans Europe Halles". Toate acestea sunt exemple de activități de succes desfășurate împreună cu municipalitățile pentru care industriile culturale și creative sunt un subiect foarte important.

Rezultatele Monitorului scot în evidență domeniile la care se pricep orașele și domeniile în care se pot face îmbunătățiri. De asemenea, arată că orașele cu cele mai bune rezultate nu sunt neapărat cele mai bune în toate domeniile, ci se bazează în schimb pe puncte forte esențiale în domenii diferite.

Citiți comunicatul de presă integral

Sursă: Comisia Europeană

Image credit: