Partile interesate din Romania isi pot aduce contributia la definirea standardelor privind activitatea dronelor civile

Părțile interesate din România își pot aduce contribuția, prin promovarea activă a unei dezbateri pe subiect, la crearea cadrului necesar pentru dezvoltarea unei piețe competitive pentru dronele cu caracter civil, precum și la elaborarea reglementărilor necesare pentru a răspunde la preocupările cetățenilor în domeniu.

 Comisia a propus stabilirea de noi standarde stricte în ceea ce privește reglementarea activităților acestui tip de drone, în contextul în care în anumite state membre UE (Suedia, Franța, Marea Britanie etc.) ele sunt din ce în ce mai utilizate, deoarece cadrul de reglementare este fragmentat, iar o serie de garanții fundamentale nu sunt abordate în mod coerent.

Noile standarde au în vedere autorizațiile de siguranță, controalele privind protecția datelor și vieții private, precum și cele pentru asigurarea securității, cadrul normativ în materie de responsabilitate și asigurare și raționalizarea activităților de cercetare-dezvoltare și de sprijinire a noii industrii.

Comisia va efectua, în 2014, o evaluare aprofundată a impactului utilizării dronelor, pe baza căreia ar putea iniția o propunere legislativă care să fie aprobată de statele membre și Parlamentul European. De asemenea, AESA (Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației) poate trece în perioada următoare la elaborarea normelor de siguranță necesare, iar unele măsuri de sprijin în domeniu pot fi întreprinse în cadrul programelor UE existente (SESAR, Orizont 2020, COSME). Scopul tuturor măsurilor este integrarea progresivă a dronelor civile în spațiul aerian european, începând cu 2016. 

Mai multe detalii...

Image credit: Comisia Europeană

Comisia a aprobat harta ajutoarelor regionale pent...
Sapte comisari europeni vor candida in alegerile e...

Europe Direct Bacău on Facebook

Arhivă Știri

Caută