Priorităţile Preşedinţiei olandeze a UE în domeniul schimbărilor climatice şi protecţiei mediului

Priorităţile Preşedinţiei olandeze a UE în domeniul schimbărilor climatice şi protecţiei mediului

În perioada ianuarie – iunie 2016, Regatul Țărilor de Jos vor deține pentru a 12-a oară Preşedinţia rotativă a Consiliului UE. Președinția olandeză va continua activitatea asupra dosarelor legislative aflate în negociere şi va manifesta disponibilitate pentru deschiderea negocierilor pe alte dosare ce ar putea să fie adoptate de Comisia Europeană. Pentru o serie de dosare, acţiunile Președinției olandeze depind de adoptarea de către Comisia Europeană a unor iniţiative legislative/nelegislative, în special pentru biodiversitate şi substanţe chimice.

Viziunea globală a Președinției olandeze are în vedere o Uniune axată pe aspectele importante, care crează creştere inovatoare şi locuri de muncă şi care realizează o legătură strânsă cu cetăţenii. Una din cele patru priorități strategice, care vizează domeniul schimbări climatice, include politica energetică şi climatică orientată către viitor.

În ceea ce priveşte schimbările climatice, sunt avute în vedere următoarele:

1. Dimensiunea internaţională a schimbărilor climatice – după obţinerea acordului istoric la COP 21 Paris privind schimbările climatice, activitatea Președinției va fi concentrată pe evaluarea acestui rezultat, Președinția urmând să prezinte un document pentru orientarea dezbaterilor.

2. Dimensiunea internă a schimbărilor climatice Se vor continua dezbaterile asupra propunerii legislative de revizuire a Directivei ETS post-2020 şi se va organiza o dezbatere de orientare la Consiliul de Mediu din luna iunie 2016.

În ceea ce priveşte protecţia mediului, sunt avute în vedere următoarele:

1. Pachetul privind economia circulară, inclusiv revizuirea legislaţiei în domeniul deşeurilor – vor fi demarate negocierile asupra acestui pachet foarte complex.

2. Directiva privind reducerile naţionale de emisii (NEC) - Președinția olandeză are în vedere finalizarea negocierilor cu Parlamentul European- PE pe acest dosar foarte sensibil, cu impact economic semnificativ.

3. Modificarea Regulamentului nr. 715/2007 şi a Regulamentului nr. 595/2009 cu privire la reducerea emisiilor poluante provenite de la vehiculele rutiere (EURO5/6) – după refuzul PE de a continua discuţiile înainte de a avea rezultatul demersurilor sale pentru respingerea propunerii de regulament privind emisiile în condiţii reale de trafic (pachetul RDE II), Președinția olandeză va încerca să ajungă la un acord.

Citiți documentul integral

Sursă: Ministerul Mediului

Image credit: 

Apel pentru participanți curs Salto-Youth
Ziua Culturii Naționale 2016

Europe Direct Bacău on Facebook

Caută