Protecție sporită a frontierelor externe

Protecție sporită a frontierelor externe

Comisia Europeană a propus marți, 15 decembrie, înființarea unei noi agenții responsabile cu paza de coastă și supravegherea frontierelor externe ale Uniunii. Noua agenție se va baza pe resursele Frontex și pe cele ale statelor membre, va fi în măsură să își achiziționeze propriul echipament și va putea mobiliza la frontierele externe, în cel mult trei zile, o forță de reacție rapidă

Conform propunerii, dacă o anumită situație la frontierele externe pune în pericol funcționarea spațiului Schengen iar statul membru în cauză nu poate sau refuză să acționeze, noua agenție va putea fi autorizată de Comisia Europeană să intervină în teren prin mobilizarea echipelor de experți.

Comisia Europeană a propus, de asemenea, introducerea controalelor sistematice obligatorii asupra cetățenilor UE la punctele de trecere a frontierelor externe. Controalele presupun verificarea informațiilor disponibile prin intermediul bazelor de date (Sistemul de Informații Schengen, baza de date a Interpol cu privire la documentele de călătorie furate sau pierdute, precum și alte baze de date naționale), fără ca acestea să întârzie trecerea frontierelor. În prezent, consultarea bazelor de date este obligatorie doar în cazul cetățenilor statelor terțe, și aleatorie în cazul cetățenilor Uniunii.

Mai multe detalii...

Sursă: RCE România

Image Credit: TTS

Căutare de parteneri din Serbia- Măsura 2.3, progr...
1,5 milioane de euro pentru un proiect de cercetar...

Europe Direct Bacău on Facebook

Arhivă Știri

Caută