Stadiul acțiunilor prioritare din agenda pentru migrație

Stadiul acțiunilor prioritare din agenda pentru migrație

Potrivit rapoartelor prezentate de Comisia Europeană miercuri, 10 februarie, s-au înregistrat progrese în realizarea acțiunilor prioritare din agenda europeană pentru migrație. Sunt necesare însă eforturi suplimentare deoarece numeroase termene nu au fost respectate, iar angajamentele luate se concretizează într-un ritm lent.

Dimitris Avramopoulos, comisarul european pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, a declarat: „Având în vedere că numărul migranților care ajung în Europa rămâne ridicat, trebuie să intensificăm punerea în aplicare a răspunsului convenit la nivel european care asigură un echilibru între responsabilitate și solidaritate. Pentru cei care sosesc în Uniune trebuie să fie clar că dacă au nevoie de protecție o vor primi, dar nu este la latitudinea lor să decidă unde anume; iar dacă nu îndeplinesc condițiile pentru a beneficia de protecție, vor fi returnați. Pentru a îmbunătăți gestionarea fluxului de migranți și a securiza frontierele europene, toate statele membre trebuie să își respecte angajamentele, să aplice cu strictețe normele europene privind azilul și controlul frontierelor și să ofere sprijinul necesar pentru statele membre care sunt cele mai expuse."

Comisia a prezentat rapoarte privindprogresele înregistrate de sistemul de puncte de acces (hotspot) și de mecanismul de transfer în Italia și Grecia, precum și despre măsurile adoptate pentru a pune în aplicare angajamentele cuprinse în declarația privind ruta Balcanilor de Vest, care a avut loc în octombrie 2015. Comisia a prezentat și un raport referitor la punerea în aplicare a Planului de acțiune UE-Turcia.

De asemenea, Comisia a prezentat avize motivate în cadrul a nouă proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, în ceea ce privește transpunerea normelor pentru punerea în aplicare a sistemului european comun de azil. Deciziile se referă la Germania(2 cazuri), Estonia, Slovenia (2 cazuri), Grecia, Franța, Italia și Letonia.

Image credit: The Guardian

Pagini Utile

Lansarea celei de-a doua ediții a proiectului "Pro...
Evaluarea sprijinului financiar pentru mobilitate ...

Europe Direct Bacău on Facebook

Arhivă Știri

Caută