Primul Summit european privind educația

COVER-Education-summi_20180130-133826_1

Primul Summit european privind educația a fost găzduit de comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport Tibor Navracsics în data de 25 ianuarie, la Bruxelles. Tema reuniunii la nivel înalt este „Întemeierea Spațiului european al educației: pentru o educație inovatoare, favorabilă incluziunii și bazată pe valori".

Acest eveniment urmează Summitului de la Goteborg, din noiembrie 2017, unde Comisia și-a prezentat viziunea creării unui Spațiu european al educației până în 2025 și Consiliului European din decembrie, în cadrul căruia statele membre și-au exprimat disponibilitatea de a face mai mult în domeniul educației. Summitul reprezintă o ocazie importantă pentru 18 miniștri ai educației din UE, profesioniști și reprezentanți ai domeniului educațional din întreaga Europă să se întâlnească și să discute pe marginea viitorului educației în Europa. Acest summit european al educației este primul dintr-o serie de astfel de evenimente, cel de-al doilea fiind deja programat pentru toamna anului 2019.

Educația ar trebui să înzestreze cetățenii de toate vârstele cu competențele de care au nevoie pentru a avea o viață împlinită. Educația ar trebui să creeze comunități. Deși este un domeniu de resortul statelor membre, trebuie să intensificăm cooperarea în materie de educație la nivelul UE (…) Trebuie să fructificăm din plin potențialul ei (n.r. educației) de a clădi societăți reziliente, de a crea un sentiment de apartenență și de a da oamenilor șansa să învețe prin experiență directă ce înseamnă identitatea europeană în toată diversitatea ei. Pentru a realiza toate acestea, ne propunem să impulsionăm studiul limbilor străine și să ne asigurăm că diplomele sunt recunoscute în întreaga Uniune, că este posibilă o cooperare în cel mai înalt grad între universitățile europene și că este mai ușor ca niciodată să se studieze într-o altă țară din UE", a completat înaltul oficial european.

Pe baza concluziilor acestui summit, Comisia va prezenta noi inițiative în primăvara anului 2018. Printre acestea se vor număra propuneri legate de recunoașterea reciprocă a diplomelor, studiul limbilor, un cadru de calitate pentru educația și îngrijirea copiilor preșcolari, o Agendă europeană pentru cultură și o nouă strategie UE pentru tineret.

Surse:

https://ec.europa.eu/education/education-summit_en

https://www.caleaeuropeana.ro/primul-summit-european-al-educatiei-la-final-comisarul-tibor-navracsics-dorim-o-cooperare-in-cel-mai-inalt-grad-intre-universitatile-europene/

Image credit: https://twitter.com/alldigitaleu 

E-Buletin 1/2018
Plăți electronice mai ieftine, sigure și inovatoar...

Europe Direct Bacău on Facebook

Arhivă Știri

Caută