Ziua Brâncuși, sărbătorită la reprezentanţele ICR din străinătate

Ziua Brâncuși, sărbătorită la reprezentanţele ICR din străinătate

Anul acesta se împlinesc 140 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși. 19 februarie a fost proclamată zi de sărbătoare națională prin Legea nr. 305/2015. Cu acest prilej, a fost lansat Programul național „140 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși" derulat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși".

Totodată, reprezentanțele Institutului Cultural Român din străinătate au pregătit ample serii de proiecte care pun în valoare opera marelui sculptor.

În acest sens, Accademia di Romania din Roma organizează manifestarea cu titlul „Omagiu lui Constantin Brâncuși - 140 de ani de la naștere". Evenimentul va avea loc la data de 19 februarie 2016 în Sala de conferințe a Institutului, constând într-o conferință despre opera lui Constantin Brâncuși, însoțită de materiale video din viaţa şi opera marelui sculptor pe fundal, susținută de criticul și istoricul de artă Grigore Popescu Arbore. La finalul conferinței va fi proiectat filmul documentar Brâncuși, regizat de Cornel Mihalache în anul 1996.

Institutul Cultural Român de la Beijing organizează manifestarea „Cinstirea lui Brâncuși, geniul român", la 19 februarie 2016, la sediul Institutului și la Shanghai, la sediul Asociației de Prietenie China - România, filiala Shanghai. Evenimentul va debuta cu proiecția filmului Brâncuși și va fi urmat de dezbateri. La sediul Institutului, dezbaterea va fi deschisă de către Constantin Lupeanu, directorul Institutul Cultural Român de la Beijing, în cadrul căreia vor lua cuvântul profesori universitari și artiști plastici, jurnaliști chinezi și alte presonalități culturale. La sediul Asociației de Prietenie China-România din Shanghai va lua cuvântul Zhou Mingde, profesor și traducător, reprezentantul Asociației de Prietenie China-România. Se vor purta discuții libere despre opera și personalitatea lui Brâncuși. La finalul discuțiilor va fi proiectat filmul Brâncuși, regizat de Cornel Mihalache.

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu" de la Berlin marchează Ziua Brâncuși prin manifestarea cu titlul „Centenarul Constantin Brâncuși partea 1 / Proiecție holografică cu mapare dedicată Coloanei Infinitului", care va avea loc la 19 februarie 2016 la Literaturwerkstatt (Kulturbrauerei Berlin). Evenimentul va debuta cu prezentarea unei proiecții holografice cu mapare, realizată de Modulab. Aceasta va avea ca punct central de interes Coloana Infinitului a lui Brâncuși, însoțită de diverse elemente tradiționale românești.

Citiți integral articolul

Sursă și image credit: ICR România


Curs Salto - Art of video & photo advertising in s...
Concursul „Juvenes Translatores”: Felicitări câști...

Europe Direct Bacău on Facebook

Arhivă Știri

Caută