Ziua Mondială a Educației 2017 şi Ziua Centrelor Europe Direct România sărbătorite la EDIC Bacău

COVER-ZIUA-EDUCATIEI---Copie

În perioada 5-7 octombrie 2017, EDUCAŢIA a fost punctul central al agendei evenimentelor desfăşurate de Centrul Europe Direct Bacău în parteneriat cu Judeţul Bacău şi Primăria Bacău şi în colaborare cu Facultatea de Litere a Universităţii „Vasile Alecsandri" din Bacău, Direcţia de Protecţia Copilului şi Asistenţă Socială Bacău şi Asociaţia Proiector Bucureşti.

Deschiderea seriei acestor manifestări a avut loc pe 5 octombrie, marcând astfel Ziua Mondială a Educaţiei şi Ziua Centrelor de Informare Europe Direct. Cu acest prilej, dna conf. univ. dr. Luminiţa Drugă a adus în atenţie studenţilor de anul II ai Facultăţii de Litere semnificaţia educaţiei ca un drept cetăţenesc, un privilegiu şi o şansă de care se bucură fiecare dintre ei în contextul european actual, iar dna lector. dr. Nadia-Nicoleta Morăraşu a punctat importanţa Centrelor de Informare din reţeaua Europe Direct România, la 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, ca one-stop-shop pentru informație europeană.

 În vederea consolidării brand­ului Europe Direct prin dezvoltarea de programe de comunicare dedicate copiilor, tinerilor, precum şi celor interesaţi de politicile europene, Centrul de Informare Europe Direct a organizat 3 ateliere de dezvoltare persoanală şi educaţie prin film şi poveşti, în colaborare cu Asociaţia Proiector Bucureşti, având drept public-ţintă copii şi tineri din centre rezidențiale aparținătoare D.G.A.S.P.C. Bacău sau care provin din medii sociale defavorizate, din 3 grupe de vârstă (6-10 ani, 11-14 ani și 15-19 ani).

Primul atelier dedicat liceenilor, desfăşurat pe 6 octombrie a fost prefaţat de o alocuţiune a dnei prof. dr. Doina Cmeciu cu privire la un eveniment de marcă la nivel european – SOTEU 2017, Discursul privind Starea Uniunii al lui Jean-Claude Juncker – în care a punctat priorităţile de comunicare ale CE, referirile la România şi propunerea celui de-al şaselea scenariu pentru viitorul UE. Feed-back-ul oferit de cei peste 30 de participanţi a fost unul pozitiv şi ne-a confirmat interesul pentru tematica abordată.

Atelierul condus de Anca Truţă a constat din proiecţia scurt-metrajului Alt(ă).Viață/ Alt.life (r. Teddy Nygh), urmată de discuţii şi activităţi de dezvoltare personală care au avut drept scop principal conștientizarea impactului mijloacelor social media asupra tinerilor. Pornind de la povestea filmului, tinerii au acceptat să realizeze exerciţii de introspecţie şi dezvăluire a sinelui, ajungând astfel să facă un pas în plus în ceea ce privește încrederea în sine.

 Pe 7 octombrie, sala de curs care a găzduit al doilea atelier de educaţie nonformală şi dezvoltare personală s-a însufleţit odată cu sosirea micilor participanţi de şcoală primară. Vizionarea filmului Prima zi de școală (r. Jacques Rozier, Franța, parte a proiectului european de educație cinematografică CinEd) şi activităţile desfăşurate de trainerul Rodica Dominteanu au contribuit la stimularea dezvăluirii emoțiilor în raport cu filmul vizionat, precum şi la exersarea capacității elevilor de a se exprima singuri şi de a-și dezvolta atenția la detalii, de a sintetiza și de a crea, la rândul lor, mici fragmente de povești lucrând în echipă.

Al treilea atelier de explorare a imaginației prin exerciții cu sunet și imagine s-a bucurat, de asemenea, de participanţi foarte activi din rândul elevilor de gimnaziu. După proiecția scurt-metrajului Vibrația (regizat de Germain Kanda), sub îndrumarea trainer-ului Georgiana Constantin, copiii au descoperit cum aceeași situație poate căpăta diferite înțelesuri, în funcție de reprezentarea ei, prin lucru în echipă și prin jonglarea cu elemente audiovizuale, pentru a crea povești simple.

Pe parcursul celor 3 zile, cei peste 130 de participanţi la activităţile organizate de echipa EDIC Bacău au primit atât informaţii livrate în formate diferite (prezentări, dezbateri, ateliere de educaţie non-formală) cât şi pliante EDIC, broşuri, materiale promoţionale (şepci, seturi rechizite, săculeţi, rucsaci Europe Direct), adaptate pentru fiecare grup-ţintă în parte.

TEDx Bacău 2017 – SHAPE THE FUTURE!
Spectacol folcloric „Dialog între generaţii”

Europe Direct Bacău on Facebook

Arhivă Știri

Caută