×

Warning

Error loading component: com_easysocial, Component not found.
Error loading component: com_easydiscuss, Component not found.

Concursul județean de public speaking “VOICE YOUR EU STORY” (ediția a 3-a, 2023)

20231010-031124Afis-concurs-2023

Prezentare generală

Semnalele trase de oamenii de știință și de activiștii de mediu cu privire la creșterile neobișnuite ale temperaturilor terestre și oceanice încă nu duc la destule acțiuni concrete și măsuri la nivel internațional, european, național, local și individual. Cum ar trebui abordate mai eficient și mai sustenabil schimbările climatice în Uniunea Europeană în condițiile în care ne aflăm, așa cum spunea Carlo Buontempo, directorul serviciului european Copernicus, „pe un teritoriu necunoscut"?

Centrul EUROPE DIRECT Bacău, în colaborare cu Inspectoratul Școlar al Județului Bacău și Biroul de Relații Internaționale și Programe Comunitare al Universității „Vasile Alecsandri" din Bacău invită tinerii băcăuani să se înscrie la concursul de public speaking în limbile română și engleză "Voice your EU story", unde vor avea șansa de a transmite răspunsul lor la problema schimbărilor climatice într-un speech cu o tentă motivațională.

Participanți

Elevi, studenți sau alți tineri din județul Bacău, cu vârsta între 15-25 ani

Înregistrare la concurs

Online, completând formularul: https://forms.gle/vLstwgGi22xFJ8Bq6

Calendar

 • -6 octombrie 2023 – lansare concurs;
 • -6-22 octombrie 2023 – înscrierea participanților de la licee și universități băcăuane, organizații nonguvernamentale de tineret locale, Palatul Copiilor Bacău;
 • -23 octombrie-4 noiembrie - pregătirea speech-urilor sub coordonarea unor profesori/ îndrumători
 • -5-18 noiembrie 2023 – faza locală care implică selecția a maximum 3 participanți la fiecare secțiune (engleză și română) nivelul fiecărei instituții;
 • -19-29 noiembrie 2023 – 2 semifinale organizate zonal (1. Zona Bacău-Buhuși; 2. Zona Valea Trotușului-Comănești), în funcție de numărul de participanți înscriși;
 • -30 noiembrie-04 decembrie – anuntarea finalistilor;
 • -8-15 decembrie 2023 – finala concursului și premierea participantilor la UBc.

Etapele concursului

1. Prima rundă de selecție – etapa locală

Participanții se înscriu pe formularul online pus la dispoziție de organizatori și participă la această rundă la o dată stabilită de comun acord cu îndrumătorii și organizatorii concursului. Decizia de a selecta maximum 3 participanți la fiecare secțiune din semifinală (în limba română și în limba engleză) revine juriului de la nivelul instituției la care se organizează faza locală. Aceștia vor comunica organizatorilor rezultatul selcției.

2. Runda 2 – semifinala

După centralizarea datelor semifinaliștilor, aceștia vor fi anunțați pe e-mail, în mod oficial, în privința datei și locului desfășurării semifinalei. Ordinea participanților la concurs este aleatorie și este decisă de organizatori.

Pentru această rundă, organizatorii numesc:

 • -1 1time-keeper", care cronometrează discursurile;
 • -1 președinte, care se asigură că participanții respectă regulile competiției (1 coordonator al participanților);
 • -3 membri ai juriului la etapa preliminară: 1 reprezentant ED Bacău, 1 profesor/trainer cu experiență în public speaking/ oratorie digitală și 1 reprezentant al elevilor/studenților.

Fiecare participant va prezenta discursul în timp real. Jurizarea se va face imediat după finalizarea susținerii discursurilor. Membrii juriului evaluează participanții în conformitate cu grila de punctaj a competiției.

După cele 2 semifinale, vor fi selectați 7 semifinalisti pentru Zona Bacau-Buhusi si 5 pentru Zona Valea Trotusului-Comanesti, individual, pe e-mail, până pe data de 29 noiembrie.

3. Runda finală

Cei 12 finaliști vor fi anunțați, în mod oficial, în privința datei și locului desfășurării finalei. Condițiile de desfășurare sunt aceleași ca la runda de selecție. Juriul va fi format din 5 membri și nu va include coordonatori ai finaliștilor.

Tip de discurs/speech

Wooing Speech (timp de vorbire - 3-4 ')

Discursul ar trebui să vizeze convingerea publicului să acționeze în funcție de argumentele folosite în discurs. Participanții pregătesc un discurs și îl susțin, în timp real, în ziua concursului.

Timp de vorbire

Fiecare discurs trebuie să dureze între 3 și 4 minute. Discursurile sub 2'30 "sau peste 4'30" sunt penalizate cu 1 punct. Pentru discursurile sub 2', penalizarea este de 2 puncte, la fel ca orice altă abatere de la regulile de concurs.

"Time-keeper"-ul explică limitele de timp și semnalizează vizual la 2', 3' și 4'. Vorbitorii care depășesc timpul alocat sunt întrerupți după 4'30 ". "Time-keeper"-ul oferă juriului o listă a timpului pentru fiecare participant.

CRITERII DE EVALUARE

Pentru fiecare criteriu, se acordă 4 puncte, astfel încât scorul maxim este de 44 de puncte.

Vorbitorul:

 • 1.selectează un subiect adecvat publicului și contextului;
 • 2.formulează o introducere care orientează audiența către subiect și vorbitor;
 • 3.folosește un model eficient de organizare a discursului;
 • 4.localizează, sintetizează și folosește elemente de susținere convingătoare;
 • 5.dezvoltă o concluzie care întărește ipoteza și are un impact emoțional asupra audienței;
 • 6.demonstrează o alegere atentă a cuvintelor;
 • 7.folosește elemente paraverbale (pauză, ritm, tonalitate) în mod eficient pentru a implica publicul;
 • 8.demonstrează un comportament nonverbal care susține mesajul verbal;
 • 9.adaptează cu succes discursul la public;
 • 10. construiește un mesaj persuasiv eficient, cu dovezi credibile și raționamente temeinice;
 • 11. respectă cerințele de timp.

Premii

 • 1 premiu I, 1 premiu II, 1 premiu III, 6 mențiuni (pentru fiecare sectiune). Fiecare premiu sau mențiune sunt însoțite de materiale promoționale (de tipul rucsaci, tricouri, termosuri, agende, pixuri, broșuri, etc.);

diplome de participare și materiale promoționale, indiferent de runda de calificare. 

Curs gratuit de "Educație pentru democrație europe...
Ziua Europeană a Limbilor (EDL 2023) la Colegiul "...

ED Bacău pe Facebook

Caută

Calendar

Wait a minute, while we are rendering the calendar