Conferința CIED Bacău 2019

DDS_801_20191118-154927_1

Vineri, 15 noiembrie 2019, în Aula Universității "Vasile Alecsandri" din Bacău, au avut loc lucrările conferinței CIED Bacău intitulată "Strategii de creștere favorabilă a incluziunii sociale". Evenimentul aflat deja la cea de-a doua ediție a fost organizat de Centrul de informare europeană Europe Direct Bacău, găzduit de Universitatea "Vasile Alecsandri" din Bacău, având ca principali parteneri Consiliul Județean Bacău și Primăria Municipiului Bacău.

O ediție cu totul specială ce și-a propus să reunească, elevi,studenți, profesori, reprezentanți ai mediului academic, autorități locale și județene, organizații guvernamentale și nonguvernamentale, având ca principal obiectiv conștientizarea importanței incluziunii sociale. Cu pași mărunți dar siguri, Bacăul demonstrează că incluziunea socială nu mai este doar un concepr vag, ci o realitate concretă datorată cooperări dintre instituții publice, mediul educațional și ONG-uri.

Această ediție a conferinței a beneficiat de prezența unui public numeros de la Facultatea de Litere și de la liceele băcăuane, veniți să interactioneze cu invitați de seamă precum prof.univ.dr.ing.hab. Valentin Nedeff, președinte al Senatului Universității "Vasile Alecsandri" din Bacău și consilier CIED Bacău, Carmen Fifirig, șef Serviciu, Direcția de Asistență Socială a Municipiului Bacău, Daniela Țîțaru, Director general, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău, Teodora Dămoc, Coordonator Economie Socială, Asociația Betania, Marian Dămoc, Investment manager Fundația "Terre des hommes", Lucian Popa, Vicepreședinte, Asociația "Ingenious Drama" .

Dna Carmen Fifirig a prezentat dovezi incontestabile ale faptului ca Direcția de Asistență socială a Municipiului Bacău se implică activ în viața comunității bacăuane, indiferent că este vorba despre copii, adolescenți, persoane cu dizabilități sau persoane vârsnice. În acest sens, putem menționa existența unor centre de zi precum: Centrul de Resurse pentru Adolescenți, Centrul de zi pentru Copilul cu Nevoi speciale, sau Centrul de zi "Clubul Pesionarilor". Totodată, Direcția de Asistență Socială a Municipiului Bacău și-a arătat sprijinul și în organizarea unor evenimente cum ar fi "Ziua internațională a familiei" sau "Ziua Universală a iei".

În ultimii ani, DGASPC Bacău a devenit o prezență din ce în ce mai dinamică în viața comunității, aratându-și deschiderea și sprijinul față de persoanele aflate în risc de excluziune socială.Dna Director general al DGASPC Bacau, Daniela Țîțaru, a amintit de importanța terapiei ocupaționale, DGASPC Bacău fiind prima instituție care a angajat specialiști în acest domeniu la nivelul județului Bacău, dar a mai subliniat și că instituția are mare nevoiede voluntari activi."Dacă îmi iei locul, ia-mi și handicapul! " este campania de sensibilizare/conștientizare a populației demarată încă din anul 2018 de către DGASPC Bacău în parteneriat cu Poliția Locală a Municipiului Bacău. Prin această campanie se urmărește tragerea unui semnal de alarmă cu privire la faptul că un număr mare de persoane parchează în mod ilegal pe locurile destinate persoanelor cu dizabilități.

Asociația Betania dovedește că pot exista exemple concrete de bune practici pentru combaterea exluziunii sociale, chiar și într-una din cele mai sărace regiuni din Europa.Ferma de capre "Bettine", siutată în comuna Găgești, județul Vaslui este un proiect social ce are ca principal obiectiv integrarea persoanelor cu dizabilități, Pe lângă producția și comercializarea unor produse lactate de calitate, Ferma socială "Bettine" reușește să includă pe piața muncii persoane cu dizabilități, persoane care în general sunt cel mai greu angajabile. O inițiativă binevenită, într-o comună cu foarte mulți asistați social ce reușește să schimbe încet, dar sigur mentalități și să ofere nu doar un trai zilnic mai bun, ci și cel mai plăcut seniment pe care îl poate avea o persoană cu dizabilități, Sentimentul de a fi util.

Atunci când ne referim la Asociația "Ingenious Drama", primul gând care ne vine în minte este ID Fest, unul dintre primele festivaluri de teatru pentru tineri din România. Insă caracterul inovativ nu se oprește aici.Prin creativitate, entuziasm și curaj, tinerii artiști de la ZidArtau demonstrat nu doar că pot schimba aspectul unui oraș, Bacăul devenind astfel orașul european cu cele mai multe picturi murale care purifică aerul, ci și că arta stradală poate atrage atenția asupra asupra multor problematici sociale.Printre lucrările care transmit un puternic mesajde solidaritate socială, Lucian Popa, vicepreședinte Ingenious Drama a amintit: "Intuiția" de Obie Platon, prima pictură murală din România dedicată persoanelor nevăzătoare, fiind tradusă în limbaj Braille; "Inclusion" de Kaps Crew, adresată cetățenilor de etnie romă, a doua minoritate din România conform recensământului din 1212; "Puterea cuvântului", de Monk Ink, dedicată persoanelor cu deficiențe de auz; "Interludiu" realizată de Le Comete, menită să reamintească faptul căRomânia se află pe locul I la nivel european în privința numărului de tinere adolescente însărcinate și, nu în ultimul rând, "Solidaritatea" (De Andreea Toma), pictură aflată pe peretele sediului Asociației Betania.

Seria prezentărilor a fost încheiată de Marian Dămoc, din partea Fundației Terre des homes a prezentat rezultatele unui proiect comunitar de mare anvergură - SHINE – Cum să faci o comunitate să strălucească.

Mulțumim tuturor invitaților și participanților care au contribuit la reușita acestui eveniment!

Autor articol: Alexandra Bobeică, masterandă LEPC II, voluntar Europe Direct Bacău 

E-buletin 11/2019
Reprezentație de teatru forum la Facultatea de Lit...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://europedirectbacau.ro/

ED Bacău pe Facebook

Caută

Calendar

Wait a minute, while we are rendering the calendar