×

Warning

Error loading component: com_easysocial, Component not found.
Error loading component: com_easydiscuss, Component not found.

UE în școli prin ED Bacău - Cursul de dezvoltare de strategii de comunicare digitală

Curs-11-nov.---3

Ultimele luni, traversate de întreaga omenire în „compania" unui inamic nevăzut, dar extrem de puternic, ne-a pus la grea încercare nu numai răbdarea, ci și speranța că într-una din zile, tot atât de brusc precum a apărut, va și dispărea din viețile noastre și totul va reveni la normal. Însă, cel mai greu a fost să găsim modalități prin care să ne putem desfășura activitățile zilnice, de la cele profesionale, la evenimente de familie. Această experiență ne-a demonstrat din plin că acum, mai mult ca oricând, avem nevoie să rămânem interconectați. Cum a învăța este unul din cele mai prietenoase verbe din aria semantică a școlii, universitari și preșcolari deopotrivă, cu toții a trebuit să ne dezvoltăm abilitățile de comunicare digitală.

Mândri că în România internetul de mare viteză este la îndemâna tuturor, am constatat totuși că mai sunt încă multe de învățat în zona aceasta. Și cum nimic nu e întâmplător în viață, în data de 12 noiembrie, un raport pentru România, al Comisiei Europene care urmărește progresele înregistrate în statele membre ale UE în ceea ce privește competitivitatea digitală ne relevă o perspectivă neașteptată. Potrivit DESI 2021, România se situează pe locul 27 din cele 27 de state membre ale UE în ediția din 2021 a Indicelui economiei și societății digitale. În ceea ce privește capitalul uman, România ocupă locul 26, obținând un punctaj sub medie pentru majoritatea indicatorilor, fiind pe locul 10 în privința conectivității și pe locul 25 în UE în domeniul integrării tehnologiei digitale în activitățile întreprinderilor. La categoria „servicii publice digitale" ocupăm același nedorit ultim loc în rândul statelor membre, deoarece toți indicatorii sunt cu mult sub media UE.

Pentru că misiunea centrelor Europe Direct este de a facilita accesul cetățenilor la informație europeană și a de a facilita transpunerea politicilor europene în practică, ED Bacău, cu structura-gazdă Universitatea „Vasile Alecsandri" din Bacău și Municipiul Bacău, a venit în întâmpinarea acestor nevoi prin organizarea unui Curs de dezvoltare de strategii de comunicare digitală, în perioada 11-13 noiembrie, împreună cu Innovation Education Lab. Prin acest curs s-a dorit dezvoltarea de competențe digitale în privința „reach-out"- ului către tineri, prin implicarea lor în activități educaționale și proiecte europeneprin gamification.

Faptul că EUROPE DIRECT Bacău a răspuns unei nevoi reale a societății contemporane o demonstrează numărul mare de solicitări care s-au primit pentru înscriere, nu numai din arealul băcăuan, ci din toate colțurile țării (Piatra-Neamț, Onești, Oradea, Curtea de Argeș, Constanța) și chiar din Republica Moldova. Astfel, au dat curs invitației ED Bacău de a participa la acest curs, persoane din diferite categorii de vârstă și socioprofesionale: cadre didactice din mediul universitar și preuniversitar, studenți, elevi, voluntari, membri ai unor ONG-uri. Cu răbdare și dorință de a aduce un plus valoare formației lor intelectuale, participanții, rupând granițele geografice și minimizând distanțele au colaborat prin intermediul claselor virtuale (break out rooms) la conceperea de proiecte, de posibile parteneriate pentru educație, în care fiecare a venit și a împărtășit cu generozitate din propria experiență. Bagajul de cunoștințe s-a completat în agenda încărcată a celor 3 zile de învățare prin cuprinderea unor teme de larg interes.

Foamea de digitalizare a participanților a fost „potolită" cu informații despre resurse digitale noi și fascinante care să ajute la desfășurarea de activități cu profil educațional, într-o manieră nouă și utilă, care să răspundă nevoilor generațiilor actuale, și după cum s-a afirmat în timpul unei activități, la schimbare de mentalitate. Cursanții au apreciat noutatea informațiilor transmise, a activităților inițiate care le-au deschis astfel perspective, le-au furnizat idei noi pentru viitoare proiecte sau pentru optimizarea celor aflate în derulare.

Aplauzele de la final, virtuale, dar și fizice au demonstrat nu numai utilitatea cursului, dar și faptul că prestația formatorului Vlad Grigoraș a fost una de o înaltă calitate. Feedback-ul primit pe parcursul desfășurării cursului ne bucură, dar ne și obligă, de aceea promitem să venim în continuare în sprijinul publicului cu dublă cetățenie, română și europeană, cu noi activități care să răspundă și să corespundă noilor provocări ale lumii contemporane.

La bună (re)vedere cu Europe Direct Bacău! 

Conf.univ.dr. Luminița Drugă, consilier de comunicare ED Bacău

Conferința online STRATEGII REGIONALE PENTRU „O EU...
APEL Conferința Strategii regionale pentru „o Euro...

ED Bacău pe Facebook

Caută

Calendar

Wait a minute, while we are rendering the calendar