Nu știm alții cum sunt, dar noi, membrii Centrului de Informare „Europe Direct" Bacău (CIED Bacău), găzduit de Universitatea „Vasile Alecsandri" din Bacău, avem mare drag în a ne deplasa, pentru a participa, la diverse evenimente, în mijlocul băcăuanilor de toate vârstele. De aceea, astăzi, 4 octombrie 2018, membrii CIED Bacău s-au deplasat la Colegiul Național „Ferdinand I", Bacău, unde, într-un format ușor atipic, specific dialogurilor europene, am organizat un dialog cu tematica Europe Direct - un hub al atitudinii civice pozitive, împreună cu Nicoleta Zărnescu-director adjunct al Colegiului Național „Ferdinand I", 

Bacău, Narcis Jitaru-coordonator al Centrului de informare Valea Trotușului Comănești, și Nicoleta Nistor-profesor al Colegiului Național „Ferdinand I", Bacău. Întâlnirea a fost „provocată" de sărbătorirea la 5 octombrie a„Zilei educației". Și dacă acum câteva secole erudiți cărturari ai vremii atrăgeau atenția asupra lipsei „dascalilor ș-a învățăturei" și a faptului că nu se mai învață „cît au fost învățând mai de multă vreame, acmu nice atâta nime nu învață" (Varlaam, Cazania, 1643), astăzi, teoretic, toți copiii au acces la educație. La un așa eveniment au participat elevi ai claselor a VIII-a, a IX-a,a XI-a (XID), și a XII-a de la unitatea de învățământ amintită.

Moderatorul acestei întâlniri a fost Nadia-Nicoleta Morărașu, coordonator al CIED Bacău. După cuvântul de deschidere al Domniei Sale, directoarea adjunctă a prestigiosului colegiu băcăuan, dna profesoară Nicoleta Zărnescu le-a vorbit celor prezenți despre conceptul de democrație, despre ce înseamnă a fi un cetățean implicat în viața politică, socială și culturală a comunității (a cetății) căreia îi aparține și, normal, despre educație.

Narcis Jitaru, coordonator al Centrului de informare Valea Trotușului Comănești, le-a împărtășit elevilor prezenți câteva dintre experiențele sale de „vechi" membru al centrelor de informare „Europe Direct", cu provocări și reușite, recompensându-i pe cei care au răspuns întrebărilor adresate, cu câte un mic cadou.

Împreună cu dna profesoară Nicoleta Nistor, câțiva dintre elevi le-au povestit celor din amfiteatru despre experiența lor Erasmus sau despre vizitele făcute la reprezentanțe din Europa ale Comisiei Europene, accentuând importanța informațiilor astfel dobândite, în special, în ceea ce privește oportunitățile în domeniul educației în învățământul superior în diferite țări europene.

Luminița Drugă, membru al CIED Bacău, a încheiat seria intervențiilor, accentuând importanța zilei de 5 octombrie, subliniind și aspecte al activităților pe care CIED Bacău le efectuează cu diferite prilejuri. Le-a atras atenția elevilor asupra faptului că aparțin unei categorii privilegiate, având în vedere faptul că își petrec anii de liceu, importanți în devenirea oricărei ființe educate, într-o instituție de învățământ de renume. Nu toți copiii României se bucură astăzi, în secolul XXI de un asemenea avantaj. Accesul la o educație aleasă poate oferi un bun start în viață. Dintre opiniile exprimate de către cei aflați la eveniment s-au remarcat cele care au amintit despre necesitatea și importanțainvestirii în educarea tinerei generații.

Însă, ca de obicei, timpul nu a mai avut răbdare cu noi...ne-am luat în cele din urmă rămas bun de la invitați și participanți, cu promisiunea fermă de a reveni în mijlocul acestor tineri minunați pentru a dezbate și alte teme de interes european.

Autor prezentare: Conf. univ. dr. Luminița Drugă, consilier comunicare, CIED Bacău