poluare-_20200320-165332_1

 În actualul context al răspândirii noului coronavirus, puţine sunt veştile bune venite pe canalele media. Cu toate acestea, o veste îmbucurătoare vine din partea cercetătorilor pentru calitatea aerului de la Universitatea Stanford cu privire la reducerea poluării aerului. În ţările în care s-a impus măsura închiderii şcolilor, a instituţiilor publice şi unele instituţii private, locuitorii rămân în propriile locuinţe şi nu părăsesc (cu mult) perimetrul locului în care stau. Aşadar ei nu călătoresc cu autoturismele, fie ele mijloacele de transport în comun sau maşinile proprii, fiind redusă cu mult poluarea.

Pozele din satelit făcute publice de NASA, care arată evoluţia calităţii aerului din zonele mai grav afectate de pandemie – China şi Italia – au făcut înconjurul lumii. A scăzut cu mult dioxidul de carbon şi dioxidul de azot din atmosferă datorită închiderii fabricilor şi a restricţionării traficului.

Expertul american pentru calitatea aerului, Marshall Burke, afirmă că, dacă luăm în considerare numeroasele decese care sunt cauzate de poluare, putem spune chiar că reducerea poluării din ultimile două luni a salvat vieţi. El estimează, conform unui calcul realizat din statisticile Chinei, că au fost salvaţi 4000 de copii sub 5 ani şi 73000 de oameni peste 70 de ani din China, ale căror vieţi ar fi fost puse în pericol din cauza diverselor afecţiuni grave de sănătate cauzate de aerul poluat pe care îl respiră.

Nu ştiu dacă Burke a reuşit să atragă atenţia populaţiei şi să îi facă să realizeze efectele poluării, însă de un lucru putem fi siguri: vom respira un aer cu mult mai curat atunci când vor fi ridicate restricţiile şi vom putea ieşi din case.

Sursa: https://www.sciencealert.com/here-s-what-covid-19-is-doing-to-our-pollution-levels

Gabor Denisa Claudia, masterand LEPC Bacau, voluntar al Centrului Europe Direct Bacau