Corpul European de Solidaritate este noua inițiativă a Uniunii Europene care le oferă tinerilor șansa de a face voluntariat sau de a se implica în proiecte în propria țară sau în străinătate pentru a ajuta comunități și oameni din toată Europa. Din momentul înființării în decembrie 2016, în proiectul s-au înscris mai mult decât 175,000 tineri europeni, arătând interesul lor pentru a acorda sprijin în promovarea solidarității in toata Europa. Proiectele sunt conduse de ONG-uri, organizații ale societății civile și autorități locale și regionale și durează între două luni și un an. 

Corpul European de Solidaritate este deschis tuturor tinerilor cu vârsta de până la 30 de ani care își iau angajamentul de a respecta misiunea și principiile sale. Voluntarii se pot înscrie de la 17 ani, dar activitatea începe efectiv doar după împlinirea de 18 ani. Voluntarii trebuie sa aibă reședință legală într-un stat membru al UE sau într-una din următoarele țări: Macedonia, Turcia, Liechtenstein, Islanda, Norvegia, Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Muntenegru, Serbia, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova, Ucraina, Algeria, Egipt, Israel, Iordania, Liban, Libia, Maroc, Palestina, Siria, Tunisia și Federația Rusă. 

Uniunea Europeană a alocat 341,5 milioane de euro și a stabilit obiectivul de a atrage 100 000 de participanți până în 2020. Parlamentul European s-a asigurat că 20% din această sumă (76 de milioane de euro) nu provine de la nicio altă inițiativă și că nu se fac reduceri majore ale finanțării programului Erasmus+, dedicat educației, formării, tineretului și sportului. S-a asigurat și că 90% din buget este alocat voluntariatului în domenii ca educația, sănătatea, protecția mediului, prevenirea dezastrelor, furnizarea de produse alimentare și nealimentare, precum și primirea și integrarea imigranților și a solicitanților de azil. Primul grup de voluntari a sosit la Norcia, Italia, pe 17 august 2017. De atunci și până octombrie 2019 aproximativ 30,000 de tineri au participat în diverse proiecte care acoperă o gamă largă de tematici, dar toate trebuie să se înscrie în misiunea Corpului European de Solidaritate și să îi respecte principiile. 

Voluntarii sunt implicati în următoarele proiecte: 

  • Proiecte legate de incluziune reprezintă activitățile cu persoane cu dizabilități sau cu nevoi suplimentare de sprijin, combaterea discriminării și a intoleranței, activitățile cu grupuri minoritare, precum romii (proiectul în Stara Zagora, Bulgaria), chestiuni interculturale, interreligioase și intergeneraționale. De exemplu: proiectul în centrul pentru bolnavi cronici organizat în Livadeia, Grecia. 
  • Proiecte legate de primirea și integrarea refugiaților și imigranților. Asemenea proiecte sunt organizate în Belgia, Luxembourg, Atena, Finlanda și Italia unde tinerii din Turcia, Polonia, Italia și Franța au ajutat refugiaților adăpostite de Cruce Rosie. 
  • Proiecte în domeniul cetățeniei și participării democratice acorda voluntarilor o posibilitate de a lucra în domeniul drepturilor omului și al justiției. 
  • Proiecte privind prevenirea dezastrelor și reconstrucția zonelor afectate. 
  • Proiecte legate de schimbările climatice, energie și resurse naturale, derulate în diverse domenii precum agricultura, silvicultura și pescuitul. 
  • Sprijinirea proiectelor care promovează sănătatea și bunăstarea (de exemplu, adoptarea unui stil de viață sănătos și îmbătrânirea activă).
  • Proiecte care includ o gamă variată de tematici asociate educației, precum combaterea abandonului școlar, îmbunătățirea competențelor de bază în matematică și informatică, predarea de limbi străine. Numeroase proiecte sunt organizate în Česká Třebová (Cehia), Alsace (Franța), Cluj-Napoca (Romania) unde tineri voluntari învața copii și tineri în timpul lor liber, punând accent în educația copiilor cu diverse probleme sociale.
  • Proiecte privind combaterea șomajului și susținerea antreprenoriatului.
  •  Proiecte legate de creativitatea și cultura 
  • - Proiecte sportive. 

Corpul European de Solidaritate urmărește să construiască o societate mai inclusivă, să sprijine persoanele vulnerabile și să caute soluții la provocările cu care se confruntă comunitățile. În acest sens, reunește tineri care vor să învețe, să ajute și să se dezvolte.

Detalii pe https://europa.eu/youth/solidarity/topics_ro