Centrul de Informare „Europe Direct" (CIED) – Bacău, în parteneriat cu ESN (Erasmus Student Network) Bacău a venit în întâmpinarea elevilor a trei licee băcăuane pentru a celebra împreună Ziua Europei 2018, printr-o serie de worshopuri interactive, în care au fost invitați să descopere ce se ascunde în acronimul SCMV. Facilitatorul acestor activități a fost dna lect. univ. dr. Nadia-Nicoleta Morărașu, coordonator al Centrului Europe Direct Bacău.

Prima sesiune a avut loc pe 8 mai la Colegiul Național „Ferdinand I" Bacău, unde cei 30 de elevi de clasa a X-a, profil matematică-informatică, coordonați de dna profesoară de limba engleză Nicoleta Nistor și doamna directoare Nicoleta Zărnescu, au intrat in jocul descoperirii celor 4 tipuri de oportunități ascunse în acronimul SCVM, de care pot beneficia în calitate de cetățeni europeni.

Fiecare dintre sugestiile lor au fost validate, de fapt, pe parcursul întâlnirii, prin discutarea oportunităților de studiu oferite prin programul Erasmus+, de călătorie în întreaga Europa prin noua inițiativă #DiscoverEU (de a oferi anul acesta 15000 de bilete InterRail tinerilor europeni care împlinesc 18 ani), de muncă/angajare în străinătate prin folosirea platfomei EURES (Portalul Mobilității Europene pentru Ocuparea Forței de Muncă) și de voluntariat prin înscrierea în Corpul European de Solidaritate.

Doi dintre colaboratorii CIED Bacău care au atras în mod deosebit atenția praticipanților au fost Gabriel-Ștefan Necoară și Ionelu Efros, în dubla calitate de studenți ai Universității „Vasile Alecsandri" din Bacău, care au beneficiat de o mobilitate Erasmus pentru studiu la universități din Portugalia și Germania și de voluntari ESN Bacău, care contribuie la integrarea culturală a studenților străini care vin pentru un stagiu Erasmus la universitatea băcăuană.

Activitățile care au marcat Ziua Europei au continuat la clasele a II-a B, a V-a A și a VI-a B sub îndrumarea doamnei Nicoleta Nistor, iar materialele oferite de CIED Bacău i-au ajutat pe toți participanții să descopere și să cunoască mai bine ce reprezintă Uniunea Europeană.