Agora Tinerilor Băcăuani - locul unde tinerii chiar au cuvântul

Agora-tinerilor

Pe parcursul a trei zile, în perioada 16-18 noiembrie, 100 de tineri din județul Bacău au participat la o serie de dezbateri în cadrul unor mese rotunde și la workshop-urile din cadrul Agorei Tinerilor Băcăuani. Cadrul formal asigurat de locul de desfășurare a evenimentului la Universitatea "Vasile Alecsandri" Bacău nu a făcut decât să potențeze importanța sa, nicidecum să descurajeze exprimarea liberă și activitățile desfășurate într-o manieră nonformală.

Pe 16 noiembrie, după cuvântul de deschidere adresat de Marian Dămoc, Președintele RYMD, cei 4 invitați, Mara Matei, Marian Paduret, Crisalinda Irimia, și Emilian Mocanu, au făcut recomandări și au prezentat viziunea lor asupra Bacăului viitorului.
Ziua de 17 noiembrie 2018 a debutat cu mesele rotunde pe 4 teme principale:

  • Bacău, județ prietenos cu tinerii dezavantajați - moderator: Mioara Sorina Husanu
  • Rolul și implicarea companiilor în comunitate - moderator: Gabriel Ion Carnariu
  • Situația și nevoile tinerilor din mediul rural - moderator: Paul Katz
  • Antreprenoriat și locuri de muncă - moderator: Niki Vranceanu. Reprezentanții Europe Direct Bacău au participat la această sectiune de la care, ideile exprimate de participanți au fost rezumate într-o analiză SWOT pe marginea situației antreprenoriatului la nivelul județului Bacău.

Concluziile de la toate secțiunile au fost prezentate ulterior în fața participanților și a moderatorilor de la mesele rotunde, în cadrul unei ședințe plenare din urma căreia au reieșit 11 nevoi primordiale ale tinerilor.

Agenda zilei a inclus și o serie de ateliere pe teme precum: educație sexuală (Huiban Angelica), carieră (Daniela Anton), educație juridică (Costin Busuioc- De-a Dreptul), educație media și trafic de persoane (Marian Paduret), viață sănătoasă (Mara Matei), antreprenor prin fonduri europene (Dorian Iancu), violența în relațiile de cuplu adolescentin (Mihaela Enea).

După ateliere, tinerii s-au întâlnit cu deputații aleși din județul Bacău care au răspuns invitației organizatorilor – Tudorita Lungu și Lucian Daniel Stanciu Viziteu, dar și cu Adrian Bogdan Iordache - reprezentant al mediului privat, Gabriel Ion Carnariu - reprezentant Federația Tinerilor din Bacău și Paul Katz - președinte Asociația Favor (Centrul Curcubeu).

Acest exercițiu democratic desfășurat într-o manieră ireproșabilă a dovedit pe deplin că aducerea în același for de discuții a părților interesate de soluționarea unor probleme care își pun puternic amprenta asupra dezvoltării și evoluției tinerilor băcăuani este calea pe care ar trebui să mergem ori de câte ori vrem să trecem de la vorbe la acțiune.

Felicitări organizatorilor, invitaților și participanților pentru implicare!

Mai multe detalii 

Declarație de susținere pentru poporul român din p...
Tinerii în dialog cu Parlamentul European la Bucur...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://europedirectbacau.ro/

ED Bacău pe Facebook

Caută

Calendar

Wait a minute, while we are rendering the calendar