Anul European al Patrimoniului Cultural în 2018

Anul-european-al-patrimoniulu_20180107-212622_1

Anul 2018 va permite tuturor cetățenilor europeni să se bucure de patrimoniul lor cultural. Principalele obiective ale anului european sunt:

  • promovarea diversității culturale, a dialogului intercultural și a coeziunii sociale;
  • sublinierea contribuției economice a patrimoniului cultural la sectoarele creative și culturale, care includ întreprinderi mici și mijlocii, precum și la dezvoltarea locală și regională;
  • reliefarea rolului patrimoniului cultural în cadrul relațiilor externe ale UE, inclusiv sub aspectul prevenirii conflictelor, al reconcilierii post-conflict și al reconstruirii elementelor distruse ale patrimoniului cultural.

Fiecare stat membru a desemnat un coordonator național care se va ocupa de aspectele organizatorice și va coordona evenimentele și proiectele la nivel local, regional și național.

La nivel european, toate instituțiile europene s-au angajat să facă din acest An un succes. Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene, precum și Comitetul Regiunilor și Comitetul Economic și Social European vor organiza evenimente și activități pe tema patrimoniului cultural. Anul European va dispune de un pachet financiar de 8 milioane EUR.

Comisia Europeană, în colaborare cu Consiliul Europei, UNESCO și cu alți parteneri, va derula 10 proiecte cu impact pe termen lung. Este vorba de activități în școli, de căutarea unor soluții inovatoare pentru reutilizarea clădirilor de patrimoniu sau de combaterea traficului de bunuri culturale. Obiectivul este de a contribui la declanșarea unei schimbări reale în modul în care ne apreciem, ne protejăm și ne promovăm patrimoniul, astfel încât Anul european să aducă beneficii pe termen lung cetățenilor. Numeroase alte posibilități vor fi oferite de alte programe UE printre care Erasmus+, Europa pentru cetățeni și Orizont 2020.

Pentru detalii, consultați: http://www.consilium.europa.eu/ro/press/press-releases/2017/02/09/cultural-heritage/https://europa.eu/cultural-heritage/about_ro

https://patrimoniu.gov.ro/noutati/item/390-anul-european-al-patrimoniului-cultural-2018

Image credit: Institutul Naţional al Patrimoniului

Leeuwarden și Valletta, capitalele europene ale cu...
Bulgaria deține Președinția UE în perioada 1 ianua...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://europedirectbacau.ro/

ED Bacău pe Facebook

Caută

Calendar

Wait a minute, while we are rendering the calendar