Joi, 28 martie 2024, s-a desfășurat faza locală a concursului de dezbateri academice „EU aleg EUropa!", la Colegiul Național „Ferdinand I", organizat de centrul Europe Direct Bacău în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bacău.
Primitoare pentru reprezentanții echipei ED (lect. univ. dr. Raluca Galița și studenta Andreea Răchiteanu, bursieră media a proiectului), una dintre sălile de clasă ale liceenilor ferdinadiști a devenit locul potrivit pentru această activitate competițională ce a căpătat, aproape instant, aerul specific unei ședințe la nivel înalt, întrucât cei șase tineri participanți și-au luat rolurile în serios chiar din momentul în care s-au așezat la masa de dezbatere. Astfel, după cuvântul de deschidere rostit de doamna profesoara Nicoleta Zărnescu (în calitate de Debate Team Trainer și coordonatoare a celor două echipe înscrise în concurs), au fost anunțate numele celor trei arbitri: Raluca Galița, Gabriela Laslău și Irina Dromereschi, cărora le-a revenit sarcina de a urmări cu atenție conținutul argumentelor/contraargumentelor, exemplelor și soluțiilor propuse, stilul întregii expuneri, precum și strategia pusă în practică de fiecare dintre vorbitorii celor două echipe, ca la final să poată desemna câștigătorii acestei etape. Astfel, echipa Guvernului a fost reprezentat de elevii Beacău Denisa, Chicuș Maria și Bontaș Emma, iar cea a Opoziției a fost alcătuită din Ivența Rareș, Bălan Arina și Doboș Yvonna. Dezbaterea a debutat cu invocarea termenului cheie de către primul vorbitor al afirmatorilor, și anume „a depinde", desprins din moțiunea: „AP crede că viitorul agriculturii europene depinde de tranziția verde colectivă a Europei", pe baza căreia reprezentanții Guvernului și-au construit întregul discurs. A urmat apoi expunerea unor argumente solide și relevante în vederea susținerii temei de interes, printre care se numără și cel potrivit căruia agricultura este într-o poziție riscantă prin raportarea la situația actuală a scăderii prețurilor cerealelor. Moment în care a fost semnalată nevoia tranziției verzi colective. Totodată, acest proiect al Uniunii Europene a fost numit de către unul dintre vorbitorii echipei Guvernului „vesta de salvare" de care nu doar agricultura are nevoie, ci întregul sistem economic.
De cealaltă parte a baricadei, echipa Opoziției și-a exprimat, mai mult decât convingător, contraargumentele formulate pe marginea celor înfățișate de afirmatorii din Guvern, demonstrând de ce viitorul agriculturii nu depinde de tranziția verde (deși este influențat de aceasta), valorificând, din punct de vedere strategic, comparația între discursuri, pentru a profila ideea pentru care pledează. De asemenea, Opoziția a intervenit în discursul echipei adverse cu o întrebare pertinentă: "Care sunt măsurile concrete colective pe care le propun reprezentanții Guvernului?", întrebare al cărei răspuns nu i-a prea mulțumit, considerându-l drept o reluare a celor deja menționate, iar nu o redare clară a unor posibile soluții.
În cele din urmă, după cuvintele de felicitare și după câteva indicații utile pentru etapa finală, membrii juriului au anunțat echipa câștigătoare, și anume pe cea a Opoziției, formată din Ivența Rareș, Bălan Arina și Doboș Yvonna. Arbitrii au ținut să precizeze că ceea ce a făcut diferența în momentul departajării nu a vizat elementul de conținut, ci strategia folosită și atitudinea participanților, dat fiind că toate celelalte criterii au fost îndeplinite cu succes de fiecare vorbitor în parte.
Autoare articol: Andreea Răchiteanu, studentă a Facultății de Litere și bursieră media ED Bacău