×

Warning

Error loading component: com_easysocial, Component not found.
Error loading component: com_easydiscuss, Component not found.

Concursul „EU aleg EUropa!" - faza locală la Liceul Tehnologic „Jacques M. Elias" Sascut

20240324-082312Slide1

Am început seria dezbaterilor de la faza locală a concursului de dezbateri academice „EU aleg EUropa!" cu primele două echipe de la Liceul Tehnologic „Jacques M. Elias" Sascut, co4rdonate de doamna profesoară Aurelia Dascălu.

Reîntâlnirea echipei ED Bacău cu tinerii sascuteni a avut loc pe 22 martie 2022, într-o frumoasă zi de primăvară prevestitoare de vești bune. Una dintre ele a fost adusă în preambulul dezbaterii academice de reprezentanta ED Bacău, Nadia-Nicoleta Morărașu, care le-a vorbit participanților despre șansa cetățenilor europeni de a lua parte la procesul decizional din Uniunea Europeană prin exprimarea dreptului la vot la alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie 2024. Printre aceștia se vor număra și tinerii liceeni care au împlinit deja 18 ani și vor putea să își folosească votul pentru a alege viitorii reprezentanți ai țării noastre în PE.

După explicarea modului de desfășurare a dezbaterii și prezentarea juriului, cele 2 echipe au făcut prima lor alegere prin tragerea la sorți a rolurilor în cadrul dezbaterii. Astfel, echipa băieților a reprezentat Guvernul, în timp ce echipa fetelor a constituit Opoziția. Discursul prezentat de reprezentanții Guvernului a fost bazat pe moțiunea „AP crede că viitorul agriculturii europene depinde de tranziția verde colectivă a Europei". Tranziția verde colectivă a Europei reprezintă o strategie complexă și integrată pentru a crea o societate mai sustenabilă din punct de vedere ecologic și energetic cu beneficii pe termen lung pentru mediu, sănătate și economie. Așa cum a reieșit din argumentele Guvernului, tranziția verde colectivă a Europei este utilă din mai multe puncte de vedere și implică protecția mediului înconjurător, sănătatea publică, economia, inovația și sustenabilitatea. Aceasta joacă un rol crucial în determinarea viitorului agriculturii europene. Deși Opoziția a recunoscut faptul că agricultura este unul dintre sectoarele cheie care pot contribui semnificativ la obiectivele de mediu și climă ale UE, cele 3 tinere vorbitoare a respins ideea că viitorul agriculturii în Europa este dependent de efortul colectiv în a realiza tranziția verde, în condițiile în care statele membre se confruntă oricum cu dificultăți în aplicarea politicii agricole comune.

Cele două echipe au prezentat argumente bazate pe aceste aspecte, suplimentând informația cu exemple concrete și soluții viabile. Conținutul prezentat de elevi a avut legătură cu moțiunea prezentată. Calitatea exemplelor a fost susținută științific și nu au prezentat păreri personale. Atmosfera a fost una cât se poate de plăcută și relaxantă, iar publicul constituit din colegii vorbitorilor a urmărit cu interes dezbaterea, apreciindu-le evoluția. După deliberările juriului (compus din doamnele profesoare Nadia-Nicoleta Morărașu, Aurelia Dascălu, Dana Tiliță și Aniela Simionescu alături de bursiera media ED Bacău Corina Răcilă) și motivarea deciziei, echipa Guvernului a fost declarată câștigătoare.

Mulțumim tuturor tinerilor implicați direct în activitate pentru curajul de care au dat dovadă și pentru modul în care au lucrat în echipă și reprezentanților Liceul Tehnologic „Jacques M. Elias" Sascut (în special dnei profesoare Aurelia Dacălu și dlui director Alin Paris) care îi susțin.

Autoare articol: Corina Răcilă, bursieră media ED Bacău și studentă a Facultății de Litere (CRP III) 

Concursul „EU aleg EUropa!" - faza locală la Coleg...
Webinar "Primul vot - Alegerile europarlamentare 2...

ED Bacău pe Facebook

Caută

Calendar

Wait a minute, while we are rendering the calendar