Faza locală a concursului EU ALEG EUROPA la Liceul Teoretic ,,Henri Coandă”Bacău

Faza locală a concursului EU ALEG EUROPA la Liceul Teoretic ,,Henri Coandă”Bacău

 În data de 27.03.2019, la Liceul Teoretic ,,Henri Coandă'' Bacău, s-a desfășurat etapa locală a Concursului Județean de Dezbateri ,,Eu aleg Europa".

Acest concurs a stârnit entuziasm în liceul băcăuan încă de la anunțarea lui. La baza desfășurării competiției au stat cele două grupe participante, fiecare dintre ele a fost alcătuită din trei membri: Guvernul, format din Stoleru Alin-Andrei, Hristache Paula-Elena și Dogaru Denisa-Emilia, iar Opoziția din Lefter Ana-Maria, Pavlov Ana și Muraru Diana.

Încrezători , ,,micii parlamentari" au realizat o dezbatere pe temaprezenței la vot la alegerile europarlamentare care are ca scop întărirea Uniunii Europene.Cele doua echipe au venit cu considerente puternice care au accelerat competitivitatea ȋntre acestea.

Guvernul susține intens prezența la vot, consolidată prin argumente de tipul: ,, participarea la vot inseamnă să ai un cuvânt de spus asupra politicilor care ne influențează viața de zi cu zi" și,,Nu este de ajuns să speri că viitorul va fi mai bun: de data asta, fiecare dintre noi trebuie să își asume responsabilitatea pentru viitor.''

Opoziția se bazează pe faptul că ,,Absenteismul nu inseamnă neapărat dezinteres iar noi considerăm că votul este un drept si nu o obligație." ,Pentru Opoziție este important, de asemenea, ca dincolo de momentul alegerilor europarlamentare, cetațenii să continue să se organizeze pentru a se face auziți și a-și cere drepturile, inclusiv acela la reprezentare şi participare politică şi incluziune ȋn decizia publică, fie ca e la nivel local, național sau european. Aceasta este, pentru noi, o miză reală, mai presus de ciclurile electorale."

Juriul a fost impresionat de cât de bine și-au intrat în rol cele douǎ echipe. Seriozitatea, încrederea ȋn sine și punerea ȋn scenǎ a argumentelor au fost doar câteva dintre atuurile care i-au cucerit pe arbitri.

În final, așa cum era de așteptat, o singură echipă a câștigat dezbaterea. Guvernul a fost cel care le-a atras cel mai mult atenția arbitrilor, prin numeroasele argumente bine construite și susținute de acesta.Astfel,Guvernul s-a calificat la urmatoarea etapă a a concursului, cea zonală, care va avea loc pe data de 6.03.2019.

Cu aplauze zgomotoase din partea publicului, s-a încheiat și prima etapa a competiției. Felicitări ambelor echipe și sincere mulțumiri profesorilor coordonatoriAlis Mocanu și George Manolache,pentru sprijinul acordat.

În cele din urmă, referitor la moțiunea prezentată, decizia este în mâna cetațeanului, iar prin alegerile europarlamentare el poate să impună chiar schimbarea formei de organizare a sistemului democratic. Și în acest fel Uniunea Europeana se va întări și mai mult !

Autor articol: Alin-Andrei Stoleru, elev în clasa a XI- a G la Liceul Teoretic ,,Henri Coandă" Bacău.

Concursul Județean „Eu aleg EUropa” - Faza local...
Faza locală a Concursului județean "EU ALEG EUROPA...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://europedirectbacau.ro/