×

Warning

Error loading component: com_easysocial, Component not found.
Error loading component: com_easydiscuss, Component not found.

SOTEU 2023 - retrospectiv și prospectiv

20231009-135237Foto-ED-Bacau

Discursul anual al Președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, rostit în fața Parlamentului European a oferit un prilej potrivit pentru o retrospectivă în legătură cu problemele importante cu care europenii au fost nevoiți să se confrunte în ultimii ani,dar și cu soluții realizabile cu privire la acestea. Astfel am reflectat asupra pașilor parcurși de la începutul mandatului Președintei Comisiei spre o Europa verde și digitală, în care pe viitor să ne simțim în UE ca ,,acasă unde avem încredere unii în alții". Obiectivul principal este acela de a câștiga încrederea europenilor. Încă de la începutul discursului s-a evidențiat importanța tinerilor pentru viitorul cetățenilor europeni. S-au adus în discuție subiecte legate de nașterea unei uniuni geopolitice și pactul verde european, o piatră de temelie a UE, născut din necesitatea de a proteja planeta. 

Președinta Comisiei nu doar că a scos în evidență progresul în tranziția verde, dar a și descris viziunea asupra viitorului Uniunii. Uniunea noastră de astăzi reflectă viitorul cetățenilor. Obiectivele realizate de-a lungul mandatului sunt numeroase, dar și problemele cu care se confruntă Europa sunt pe măsură. Au fost identificate probleme precum: companiile europene care sunt excluse de pe piețele străine, unde trebuie să se acționeze pentru a putea proteja locurile de muncă, deficitul de forță de muncă și de personal calificat care au atins un record alarmant, îmbătrânirea popoarelor europene, dar și insuficiența serviciilor maternale. De asemenea, s-a subliniat deși există un deficit de forță de muncă, există și un număr de 8 milioane de tineri care nu lucrează, nu fac școală și nici nu se formează profesional. Forța de muncă, inflația și mediul de afaceri reprezentătrei dintre problemele majore care sunt provocări de depășit pentru anii care urmează.

Gestionarea riscurilor privind mediul digital, importanța acestora și măsuri de protecție cu ajutorul inteligenței artificiale a reprezentat un alt punct important adus în discuție. S-au adus mulțumiri fermierilor europeni care asigură hrana de zi cu zi, în pofida restricțiilor provocate de agresiunea Rusiei asupra statului independent Ucraina. Au fost aduse mulțumiri speciale pentru Bulgaria și România care au demonstrat că fac parte din spațiul Schengen și și-au îndeplinit îndatoririle asemeni oricărui alt stat european. Traficul de carne vie, nouă formă de sclavagism, favorizat de războiul declanșat la 24 februarie 2022, a fost un alt subiect fierbinte adus în discuție. Și cum toate drumurile care chiar dacă nu mai duc la Roma, ajung la bani, în încheierea discursului a fost adusă în discuție șiproblema bugetului și a problemelor pe care acesta va continua să le finanțeze. Un discurs plin de un optimism motivat, susținut de realizările și împlinirile de până acum ale Comisiei și ale conducerii acesteia. 

Interesul pentru problemele importante la care europenii au fost nevoiți să se confrunte de-a lungul anilor și empatia față de cei din jur m-au determinat să particip la vizionarea discursului Președintei Comisiei Europene, dna Ursula von der Leyen. A fost o ocazie potrivită pentru o retrospectivă cu privire la pașii făcuți de la începerea mandatului, dar și despre obiectivul propus: acela de a câștiga și menține încrederea europenilor. Impresionant a fost accentul pus pe viitorul cetățenilor, mai ales al tinerilor, soluția și speranța pentru toate provocările actuale și viitoare ale istoriei contemporane. Subiectele aduse în discuție au fost diverse: economie, demografie, geopolitică, sănătate și grijă pentru mediul înconjurător, toate constituindu-se în probleme majore care au nevoie urgentă de o rezolvare.

Autor articol: Corina-Elena Răcilă (bursieră media ED Bacău, studentă la programul Comunicare și relații publice)

Tineriada - festivalul tinerilor studenți băcăuani
ID Fest 2023 - de la educație nonformală la găsire...

ED Bacău pe Facebook

Caută

Calendar

Wait a minute, while we are rendering the calendar