Ziua lui Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale celebrate la UVAB

Ziua-Culturii-Nationale

În perioada 11-16 ianuarie 2021, Centrul de Informare Europe Direct Bacău cu structura gazdă Universitatea „Vasile Alecsandri" din Bacău" a realizat o serie de activități cu studenți ai Universității „Vasile Alecsandri" Bacău, de la programele de studii Limba și literatura română-Limba și literatura engleză, din anul III, Pedagogia învățământului primar și preșcolar (I, Conversie), Cultură și literatură română II (master) prin care să marcheze un eveniment extrem de important pentru întreaga românime: ziua de naștere a lui Mihai Eminescu, poetul național care ne-a sincronizat cu literatura europeană. În urmă cu 10 ani, mai exact în 2011, România s-a raliat contextului european, iar ziua poetului a devenit Ziua Culturii Naționale care este marcată şi în alte ţări europene, cu acest prilej fiind omagiaţi oameni de cultură remarcabili, reprezentativi pentru fiecare stat în parte.

Și pentru că un concept precum cultura este greu de surprins într-o singură sintagmă, CIED Bacău împreună cu cei peste 150 de studenți participanți activ sau pasiv a marcat ziua poetului nepereche și a culturii românești prin activități aflate sub zodia diversității și a reflecțiilor poetului despre studiul limbii : „Nu noi suntem stăpânii limbei, spunea poetul, ci limba e stăpâna noastră. Precum într-un sanctuar reconstruim piatră cu piatră tot ce-a fost înainte nu după fantezia sau inspiraţia noastră momentană, ci după ideea; în genere şi în amănunte, care-a predominat la zidirea sanctuarului – astfel trebuie să ne purtăm cu limba noastră românească" (Opere, XV, 850).

Spectrul intervențiilor a cuprins contribuția lui Eminescu asupra fixării bazei dialectale a românei literare prin punerea în circulație a unor cuvinte noi care să îmbogățească lexicul românesc, elemente de normă lingvistică care permit recunoașterea „stilului" de a scrie al marelui poet. Și pentru că trăim un context unic, iar structura gazdă a CIED Bacău este o unitate de învățământ de prestigiu în zona Moldovei,, studenților li s-a adus în atenție rolul școlii, așa cum o vedea Eminescu, fost revizor școlar, activitate acceptată de către aceste pentru a intra „în contact cu populaţia rurală, singura care mă interesează îndeosebi" (Opere XVI, p. 68). 

Formația filologică a participanților a permis discutarea unor aspecte referitoare la importanța studierii gramaticii românești (conf. univ. dr. Luminița Drugă), mai ales în contextul unei educații în sistem online. Studiul limbii române în şcoală a fost mereu susţinut cu vehemenţă de către poet pentru că limba naţională este cea care construieşte profilul cultural, intelectual, etic, moral al copilului. Ideea de naţionalitate se manifestă prin evidenţierea rolului hotărâtor pe care îl are limba în asigurarea identităţii naţionale. 

Noul Bauhaus european în faza de proiectare
Procesul de vaccinare împotriva COVID-19 în Români...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://europedirectbacau.ro/

ED Bacău pe Facebook

Caută

Calendar

Wait a minute, while we are rendering the calendar