Vizită de informare și documentare la instituții culturale și din administrația publică din Portugalia

La-Ambasada-cu-studentii-romani

In perioada 29.10-02.11.2019, o delegație formată din multiplicatori ai Centrului Europe Direct Bacău (Dan Gabriel Muraru, Alexandra Andreea Bibire și Anca Moisuc), s-a deplasat la Lisabona, Portugalia pentru a participa la acțiunea "Vizită de informare și documentare la instituțiile culturale și din administrația publică".

In cadrul acestei acțiuni au fost stabilite întâlniri de lucru cu reprezentanții Ambasadei României în Portugalia și cu reprezentanți ai Institutului Cultural Român din Lisabona.
Pe parcursul întâlnirilor, a avut loc diseminarea și prezentarea materialelor realizate în cadrul proiectului Centrul Europe Direct Bacău. Totodată, au avut loc și schimburi de experiență privind modul de lucru în implementarea proiectelor. În cadrul întâlnirii de lucru de la Ambasada României, au avut loc discuții privind eventuale colaborări în domeniile de interes comun. La invitația reprezentanților Ambasadei, delegația a participat alături de doamna Ioana Bivolaru - Ambasador, domnul Mircea Iliescu – Ministru consilier, doamna Raluca Trușcanu - Ministru consilier, domnul Ionuț Chivu – Șeful Secției Consulare la o întâlnire cu studenții, masteranzii și doctoranzii români aflați la studii în Portugalia, întâlnire organizată ca o platformă de dialog, cunoaștere reciprocă și schimb de idei.
Întâlnirea din cadrul Institutului Cultural Român din Lisabona a avut loc cu domnul Daniel Nicolescu – Director, care a prezentat cele mai importante proiecte ale Institutului din ultima perioadă cât și planificarea următoarelor evenimente. Au avut loc discuții privind inițierea unor proiecte de cooperare interinstituțională pentru promovarea valorilor culturale românești precum și a artiștilor români către publicul portughez și către comunitatea românească din Portugalia.
La invitația domnului Director al Institutului Cultural Român, membrii delegației au participat la Expoziția de pictură „Dispăruți în Paradis" a Alinei Gherasim, eveniment organizat la Sala Albastră (Sala Azul) a Muzeului Naţional de Istorie Naturală şi Ştiinţe de la Lisabona. Alina Gherasim este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. Expoziția, curatoriată de cunoscutul critic de artă portughez Sofia Marçal, pornește de la celebra colecție de povestiri și relatări „História Trágico - Marítima", alcătuită și publicată de Bernardo Gomes de Brito în 1735-1736, precum și de la cronicile marilor descoperiri geografice realizate de călătorii portughezi (Fernão de Magalhães - Magellan, Vasco da Gama etc.).
Vizita delegației s-a concretizat într-un schimb de experiență productiv, în urma căruia au fost identificate oportunități de colaborare socio - culturale si economice.
Reprezentație de teatru forum la Facultatea de Lit...
E-buletin 10/2019