Reprezentație de teatru forum la Facultatea de Litere

20191115_163458

Una dintre activitățile organizate de Europe Direct Bacău sub deviza Stă in puterea ta să schimbi ceva! a pornit de la un workshop care a avut ca temă „teatrul forum", desfășurat împreună cu peste 100 de studenți ai programelor de studii de licență și masterat din Facultatea de Litere, cadre didactice și elevi de la instituții de învățământ preuniversitar din Bacău.

În istoria civilizației și a culturii omenești, teatrul a fost forma de artă care a adus în fața publicului larg, de-a lungul timpului viața sub diferite forme de manifestare, de la dramă la comedie și fiecare epocă a adus ceva nou. Una dintre formele cele mai noi sub care teatrul a înțeles să facă parte din viața urbei este cea a teatrului forum sau teatrul social. După cum explicitează prin nume, aceste tip de teatru se inspiră din probleme contemporane încercând să le pună în lumina reflectoarelor și astfel să ajungă să fie conștientizate în spațiul public. Dar ce este teatrul forum? Sunt piese cu o durată de 15-20 de minute, alcătuite din 3-5 scene, între 5-8 personaje, inspirate din viața reală. Cuvântul de bază în acest tip de teatru este opresiunea, adică abuzul de putere într-o relație care durează un timp mai îndelungat și prin care opresorul hărțuiește, manipulează, umilește, discreditează, controlează opresatul prin jigniri, amenințări, șantaj, discriminare. Și, cum, din păcate, societatea în care trăim nu duce lipsă de asemenea exemple, unui grup de elevi de la Liceul Tehnologic „Jacques M. Elias" din Sascut,Bacău, îndrumați de dna profesoară Aurelia Dascălu au reușit să atingă publicul printr-un un scenariu inspirat dintr-o realitate care ne plasează pe un nedorit loc fruntaș între țările Europei, acela al numărului de mame tinere, sub 18 ani, care nu și-au terminat încă studiile liceale.

Locul de desfășurare a fost, așa cum i se cuvine teatrului forum, amfiteatrul „Dumitru Alistar" al Facultății de Litere de la Universitatea „Vasile Alecsandri" din Bacău care s-a transformat într-o scenă propice dezbaterilor. Pentru că în teatrul forum nu se lucrează cu actori profesioniști și pentru că deznodământul poate fi modificat prin intervențiile publicului, iar subiectul a suscitat interesul publicului, acesta nu a ezitat să intre în piesă, să se substituie unora dintre personaje, perfect convinși că astfel se poate schimba, chiar dacă nu cu ușurință, mentalitatea.Cadre didactice, elevi studenți și-au expus opiniile, au încercat diverse scenarii, dar, credem cel mai important a fost faptul că problema tinerelor care rămân însărcinate și nu își pot continua studiile liceale din cauza lipsurilor materiale, a prejudecăților și stigmatelor este, din păcate, un loc comun pe agenda multor instituții de învățământ din România.

Credem că s-a reușit astfel deschiderea gustului către implicarea de noi adepți ai acestui tip de aducere în discuție a unor probleme ale vieții reale în cadrul ședințelor cu părinții, a orelor de dirigenție sau cine știe a unor spectacole mai ample.

Mulțumim atât actorilor cât și spect-actorilor pentru interes și implicare! 

Luminița Drugă, consilier comunicare Europe Direct Bacău

Conferința CIED Bacău 2019
Vizită de informare și documentare la instituții c...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://europedirectbacau.ro/