Aarhus 2017 - Capitală Europeană a Culturii

news-ecoc30_2

Capitala Europeană a Culturii (CEaC) este un titlu atribuit unui oraș din Uniunea Europeană, din țări candidate sau pre-candidate, pe durata unui an, fiind considerat iniţiativa culturală emblematică a Uniunii Europene.

Începând din 1985, Uniunea Europeană desemnează unul sau două orașe, din țări candidate sau pre-candidate, drept Capitală Europeană a Culturii. Se așteaptă ca orașele alese să prezinte, timp de un an, un program cultural inovator și susținut care să accentueze bogăția, diversitatea și similaritățile culturii europene în fața unui public internațional.

 Acţiunea „Capitală europeană a culturii" a debutat în 1985 la inițiativa ministrului grec al culturii, Melina Mercouri. Aceasta a susținut ideea importanței rolului culturii, mai ales în promovarea integrării la nivel european.

Acţiunea „Capitală europeană a culturii" a debutat în 1985 la inițiativa ministrului grec al culturii, Melina Mercouri. Aceasta a susținut ideea importanței rolului culturii, mai ales în promovarea integrarii la nivel european. La propunerea ei, miniștrii ai culturii din Comunitatea Europeană au stabilit un eveniment anual denumit Capitală Europeană a Culturii. Acest eveniment s-a transformat în 1999 în programul Capitala Europeană a Culturii.

Principalul scop este să „evidențieze bogăția culturală și diversitatea orașelor Europei și să aducă în prim plan moștenirea culturală comună și vitalitatea artelor." De-a lungul timpului, diverse alte modificări au survenit în structura programului, cele mai recente în aprilie 2014. Conform noii structuri, un oraș dintr-o țară candidată sau potential candidată poate deține titlul de Capitală Europeană a Culturii o dată la trei ani, începând cu 2021.

În anul 2017, Aarhus este una dintre capitalele culturale ale Europei. Aflați mai multe aici

Sursă text: București2021


Monitorul orașelor culturale și creative
UE : cinci scenarii, cinci dimensiuni, un singur v...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://europedirectbacau.ro/