Faza locală a Concursului județean EU ALEG EUROPA la Colegiul Național "Vasile Alecsandri" Bacău

IMG_9025

Concursul județean de dezbateri academice pentru liceeni „EU ALEG EUROPA" continuă cu dezbaterea de la Colegiul Național „Vasile ALecsandri". În calitate de multiplicator de informație europeană al Europe Direct Bacău și ambasador al campaniei „De data asta votez", alături de colegi și sub îndrumarea profesorului coordonator Adriana Măcincă, am asistat la o dezbatere strânsă de idei si argumente bine punctate privind moțiunea propusă: „A.P. crede că prezența la vot la Alegerile Europarlamentare va întări Uniunea Europeană".

Pe lângă definirea termenilor și construirea unui discurs de 5 minute de către fiecare vorbitor, acest exercițiu înseamnă mai mult decât o competiție „între echipe" – este o competiție cu tine însuți ca tânăr pus în situația de a vorbi corect, fluent, cu stil academic în fața unui public numeros. Un exercițiu ce necesită multă documentare, concentare și o capacitate enormă de a-și stapâni emoțiile și a-și construi cât mai rapid contraargumentele, ceea ce îi face pe toti cei 6 elevi participanți să fie câștigători în ochii mei și îi felicit încă o dată pentru implicare.

Cele două echipe care au reprezentat formal Guvernul și Opozitia, au demonstrat, pe rând, importanța echilibrului între conținut, stil și strategie atunci când vrei să ieși învingător dintr-o dezbatere. Filozofia de caz a echipei Guvernului: „Conducătorii răi sunt aleși de cei ce nu votează!" a fost puternic atacată de echipa Opoziției, prezentându-și contrafilozofia propriului caz; „Calitate în fața cantității voturilor!" și atacând moțiunea cu argumente precum: „Degeaba ieșim la vot, politicienii nu îsi vor respecta promisiunile".
Deși contraargumentul adus de al treilea vorbitor al echipei Guvernului, Miruna la adresa Opoziției prin care spunea că„Dacă ies mai mulți la vot, sunt mai puține șanse ca astfel de politicieni să fie aleși", s-a calificat pentru etapa următoare - la foarte mici diferențe de punctaj - echipa Opoziției.

Felicit încă o dată echipa Opoziției formată din Cristina, Alexandra și Dragos pentru calificare la etapa următoare, dar și echipa Guvernului formată din Paula, Diana și Miruna pentru prezentarea academică și învingerea emoțiilor pe parcursul dezbaterii.

Ceea ce se dorește a fi un „joc" ce pune accent pe retorică și pe capacitatea de a utiliza cultura generală formată deja a liceenilor, are în același timp un rol educativ și informativ pentru toti participanții, fapt pentru care felicit atât organizatorii cât și participanții acestui concurs.

Autor articol: Irina Mrozinski, membră a rețelei de Tineri Multiplicatori de Informație Europeană (EU Young Multipliers)

Teatru forum la Liceul "Henri Coandă" Bacău în cam...
Faza locala a concursului EU ALEG EUROPA la Colegi...

Europe Direct Bacău on Facebook

Caută