Faza locala a concursului EU ALEG EUROPA la Colegiul Național "Gheorghe Vrănceanu"

Vranceanu-1

 La data de 15.03.2019 s-a desfășurat faza locală a Concursului Județean de Dezbateri „Eu Aleg Europa" la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu" din Bacău. Competiția se organizează în 16 licee ale județului Bacău în cadrul campaniei de informare a centrelor Europe Direct Bacău și Valea Trotușului-Comănești.

Cele două echipe participante – cea a guvernului, formată din elevii Ștefan Măgirescu, Răzvan Bibire și Larisa Oșlobanu și cea a opoziției compusă din Mihai Lungu, Alexandru Sladaru, și Matilda Iacob – au dezbătut tema importanței prezenței la vot pentru alegerile europarlamentare care vor avea loc la data de 26 mai 2019. Fiecare echipă a stabilit obiectivele în concordanță cu valorile și principiile Uniunii Europene: democrația, egalitatea, dezvoltarea statului de drept si demnitatea umană.

Echipa guvernului s-a bazat pe două argumente principale: votul cetățenilor la Alegerile Europarlamentare va revalida Uniunea Europeană și prezența la vot va însemna asumarea responsabilității civice. Vorbitorii din partea guvernului au adus argumente în favoarea moțiunii, justificând că o prezență ridicată la vot va asigura realizarea următoarelor obiective: combaterea excluziunii sociale și a discriminării; promovarea și protejarea populației vulnerabile (rromii); încurajarea progresului economic și științific (dezvoltarea de tehnologii inovative).

Opoziția a adus argumente împotriva faptului că doar prezența la vot va întări Uniunea Europeană. Debaterii au subliniat necesitatea unei bune campanii de informare pentru o bună funcționare a Uniunii Europene și au criticat tendințele spre euroscepticism și neimplicarea unora dintre europarlamentarii aleși.

Moțiunea guvernului a întrunit un număr mai mare de susținători din rândul arbitrilor. Prin urmare, echipa guvernului s-a calificat la etapa zonală.

Felicitări echipelor de debateri și mulțumiri dnei profesoare Diana Popa în calitate de coordonator al celor 2 echipe, precum și dnei Veronica Gavriliu și dlui Viorel Anghel, membri ai echipei de arbitraj.

Autoare articol: Ioana Petre și Natalya Tabacaru, voluntare Europe Direct Bacău, masterande anul I la programul Limba engleză.Practici de comunicare, Facultatea de Litere

Faza locală a Concursului județean EU ALEG EUROPA ...
Înscriere Promotori pentru democrație europeană 20...

Europe Direct Bacău on Facebook

Caută