Noii sateliți Galileo, încă un pas spre cel mai precis sistem de navigație prin satelit din lume

Galileo

Cei patru sateliți Galileo lansați cu succes miercuri, 25 iulie, de la Centrul spațial european din Guyana Franceză, fac parte din constelația de 26 de sateliți din sistemul global de navigație prin satelit al UE care va oferi un semnal de mai mare precizie pentru o serie de servicii importante.

Începând din decembrie 2016, Galileo furnizează servicii de poziționare și de datare pentru circa 400 de milioane de utilizatori. Oricine are un dispozitiv compatibil cu Galileo poate folosi semnalele acestuia pentru poziționare, navigație și datare. Serviciile Galileo se bazează pe semnale de mare precizie, însă în faza inițială actuală ele nu sunt disponibile tot timpul și, prin urmare, sunt utilizate în combinație cu alte sisteme de navigație prin satelit, precum GPS. Fiecare satelit adăugat în constelație îmbunătățește treptat disponibilitatea și performanța la nivel mondial a Galileo. Odată ce constelația va atinge 30 de sateliți, în 2020, Galileo va fi complet operațional și independent, ceea ce înseamnă că o poziție va putea fi determinată în mod autonom oriunde și oricând doar cu ajutorul sateliților Galileo.

Galileo furnizează în prezent trei tipuri de servicii bazate pe navigația prin satelit:

  • Serviciul deschis Galileo: un serviciu gratuit de poziționare, navigație și datare. Serviciul de datare este din ce în ce mai robust, mai precis și mai rapid (de ordinul nanosecundelor) față de alte sisteme de localizare. El permite sistemului eCall care trebuie instalat în mod obligatoriu în toate automobilele noi din UE începând cu data de 31 martie 2018, să comunice serviciilor de urgență locul unde se află vehiculul.
  • Serviciul de căutare și de salvare (SAR) al Galileo: localizarea semnalelor SOS provenite de la o baliză activată. Odată cu demararea serviciilor inițiale ale Galileo în decembrie 2016, durata de detectare a unei persoane pierdute pe mare sau în munți s-a redus de la 4 ore la aproximativ 10 minute de la activarea unei balize pentru cazuri de urgență. Precizia localizării s-a îmbunătățit de la 10 km fără Galileo la mai puțin de 2 km cu Galileo. În plus, începând din anul viitor, serviciul va transmite înapoi un semnal prin care informează persoana aflată în pericol că semnalul de urgență a fost detectat și localizat.
  • Serviciul public reglementat (PRS) Galileo: un serviciu criptat conceput pentru utilizarea de către autoritățile publice în cazuri sensibile din punctul de vedere al securității, de exemplu pentru operațiuni militare. PRS are ca scop asigurarea continuității serviciilor chiar și în cele mai nefavorabile condiții și furnizează un serviciu deosebit de robust și complet criptat pentru utilizatorii guvernamentali în timpul situațiilor de urgență sau de criză de la nivel național, precum atacurile teroriste.

Pentru următorul buget pe termen lung al UE, aferent perioadei 2021-2027, Comisia a propus alinierea tuturor activităților existente și noi din domeniul spațiului în cadrul unui singur „Program spațial al UE", cu un buget de 16 miliarde EUR.

Mai multe detalii aici.

Concursul foto #NoCultureNoFuture
Noi norme UE contra spălării banilor și finanțării...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://europedirectbacau.ro/

ED Bacău pe Facebook

Caută

Calendar

Wait a minute, while we are rendering the calendar