×

Warning

Error loading component: com_easysocial, Component not found.
Error loading component: com_easydiscuss, Component not found.

Concursul "Found in Translation" la C.N. "Ferdinand I" Bacău

20231015-055917EDL-2023_CN-Ferdinand-I-Bacau

 Cu ocazia Zilei Europene a Limbilor (EDL 2023), EUROPE DIRECT Bacău, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bacău, a organizat concursul "Found in Translation" la C.N. „Ferdinand I". Ce metodă mai bună de a promova limbile străine decât prin adresarea unei provocări elevilor de liceu?

Cum s-a desfășurat concursul?

10 echipe a câte 4 elevi au răspuns provocării testului sub presiune de a traduce un text dintr-o limbă în alta. Competiția a constat în două probe - prima este reprezentată de traducerea unui text cu tematică europeană din limbă engleză în limba română, de către doi elevi. Apoi, alți doi elevi au preluat varianta în română și au tradus-o înapoi în engleză. Aceasta a durat doar 8 minute, pentru ambele traduceri. Departajate pe baza rapidității și acurateții variantei finale comparativ cu cea inițială, cele șase echipe calificate în runda a doua s-au confruntat cu introducerea unei alte limbi străini - franceza, germana și spaniola.

Pixurile au alunecat nervos, grăbite pe foaie, în sala de clasă plutea un aer de concentrare, iar după ce 16 minute au trecut ca printr-o fulgerare, o voce a anunțat răspicat - „Stilourile jos!". După câteva momente de așteptare, câștigătorii au fost anunțați, departajați de niște diferențe infime.

Care sunt echipele premiate?

Au obținut mențiuni următorii: "The Wise Owls"(Iacob Mateea, Druță Nicoleta, Balan Marius, Pânzaru Andrei) - coordonați de prof. Nistor Nicoleta și prof. Briahna Oana, "The Dream Team"(Grozav Elena-Ioana, Gaman Daria-Elena, Tiliță Călina-Elena, Bîrlădeanu Călin) - coordonați de prof. Grozav Nicoleta și prof. Nistor Nicoleta și echipa "Las Niñas" (Ungureanu Elena, Prisecaru Teodora, Harasemciuc Nathalie, Solomon Denisa) - coordonată de prof. Nicoleta Bardasu și Daniela Rosioru.

Premiul III a fost oferit echipei "The Outlaws"(Bălan Ariana Elena, Gîrbă Daria Elena, Bîndac Teodora, Petraru Mihnea) - coordonați de prof. Roșioru Daniela și prof. Nistor Nicoleta, cel de al II-lea premiu echipei "Jeunes4Europa"(Bejan Monica, Cațiche Teodora-Elena, Pintilie Călin-George, Zota Bianca-Maria), coordonați de prof. Grozav Nicoleta și prof. Diaconu Cosmina.

Iar premiul I a mers la echipa "Girasol" (Adjudeanu Amalia, Lupu Delia, Doboș Yvonna, Munteanu Sânziana) - coordonată de prof. Roșioru Daniela și prof. Bardașu Nicoleta. Felicitări tuturor!

Elevii premianți au avut o reacție pozitivă față de acest exercițiu interlingvistic:

„Pentru mine, "Found In Translation" a fost atât un antrenament mintal, cât și o provocare, care a apelat la cunoștințele mele și la rapiditatea mea. Pe lângă a îmi antrena mintea și viteza de răspundere la o cerință, textele cu tematică europeană m-au făcut să mă transpun în pielea unui interpret de la Consiliul European."

Amalia Adjudeanu

„Cred că limbile străine sunt cel mai useful skill al meu. Învăț din proprie initiațivă de când aveam 7-8 ani, pentru că simt că fiecare limbă e un alt portal de a îmi exprima stările și gândurile. Așa cum un fotograf foloseste camera ca și mediu de tranziție către ce vrea să spună cu adevărat, eu apelez la cele 3 limbi pe care le cunosc.

Cel mai fun lucru la concursul "Found In Translation" a fost cât de bine am lucrat în echipa cu colegele mele. În continuare, simt că este reprimată importanța cunoașterii mai multor limbi în societatea tehnologiei."

Yvonna Doboș

De ce să înveți o limbă străină?

„Importanța studiului limbilor străine este una de necontestat în contextul economic european actual. Comerțul extern în creștere, legăturile din ce în ce mai strânse între țările membre UE și efectele globalizării vor mări cererea de lingviști calificați într-o gamă largă de limbi străine. Engleza nu mai e suficientă. Trebuie să fim mai conștienți ca niciodată de varietatea limbilor străine și de felul în care reprezintă cultura lor și cum se identifica cu ea. Iată de ce elevii care vor alege să studieze și care vor dobândi abilități de comunicare în cel puțin o limbă străină se vor bucura de nenumărate avantaje, cum ar fi: o mai bună relaționare cu oamenii din jur, întrucât studiul limbilor străine creează atitudini pozitive și mai puține prejudecăți, șanse mari de angajare într-un post bine plătit atât în țară, cât și în străinătate, dobândirea unei înțelegeri mai profunde a culturii și civilizației țării respective, abilități academice notabile, gândirea critică și memoria se îmbunătățesc, creativitatea sporește și, nu în ultimul rând, încrederea în sine prinde aripi etc. Acestea sunt doar câteva din beneficiile învățării limbilor străine."

Prof. Nicoleta Bardașu

„De multe ori nu cred că ne dăm seama câtă nevoie avem de limbile străine pentru a comunica cu cei din jur. Acestea nu numai că ne ajuta pe plan profesional, ne oferă avantaje și pe cel emoțional."

Sânziana Munteanu

"Fiecare limbă străină este ca un portal magic spre o nouă lume. Atunci când învăț o limbă străină, nu fac doar rost de cuvinte noi în vocabularul meu, ci descopăr o întreagă comoară de expresii, proverbe și moduri unice de a gândi și a comunica.

Unul din exemplele mele favorite este expresia din limba italiană "dolce far niente", care s-ar traduce aproximativ "dulce lenevie". Aceasta sugerează arta de a te bucura de viață fără a simți presiunea de a fi mereu ocupat sau productiv. Reflectă astfel mentalitatea italiană de a trăi în prezent și de a aprecia fiecare clipă. Este un exemplu minunat de cum o limbă străină poate să transmită idei și concepte unice legate de cultura și modul de viață al unei comunități."

Delia Lupu

Acest concurs a demonstrat cu prisosință că învățarea și promovarea limbilor străine poate fi captivantă și stimulantă. Așteptăm cu nerăbdare să vedem cum tinerii continuă să își dezvolte abilitățile lingvistice și cum își vor pune în practicăpasiunea pentru limbi străine în viitor.

Articol scris de Amalia Adjudeanu și Delia Lupu (eleve la C.N. Ferdinand I Bacău)

Curs de Educație pentru democrație europeană prin ...
"Vrăjitorul din Oz"(Togo) la SOS Satul Copiilor He...

ED Bacău pe Facebook

Caută

Calendar

Wait a minute, while we are rendering the calendar