Împrumuturi de 10 milioane de euro pentru IMM-urile din sectoarele culturale şi creative

Împrumuturi de 10 milioane de euro pentru IMM-urile din sectoarele culturale şi creative

Bucureşti, 2 martie: Fondul european de investiții și Libra Internet Bank au semnat astăzi primul acord de garantare din România susținut de noul Mecanism de garantare pentru sectoarele culturale și creative din cadrul programului Europa Creativă al Uniunii Europene.
Sprijinul Uniunii Europene va permite ca Libra Internet Bank să se concentreze asupra unui nou sector și să dezvolte un nou produs de finanțare pentru a susține un portofoliu de 45 de milioane RON (aproximativ 10 milioane EUR) de împrumuturi către companii în următorii doi ani. Este de așteptat ca peste 200 de întreprinderi mici și mijlocii din sectoarele culturale și creative (inclusiv publicarea de carţi; jocuri video; artele spectacolului, creație artistică) să acceseze acest nou program. Acesta este al treilea acord semnat în cadrul Facilitǎţii de Garantare pentru Sectoarele
Culturale şi Creative, dupǎ cele semnate în luna ianuarie în Spania şi Franţa.

Gunnar Mai, Head of EU Guarantee Facilities, a declarat: "Sunt încântat că semnăm primul acord de Garantare din România pentru Sectoarele Culturale și Creative, cu partenerul nostru de lungă durată, Libra Internet Bank. Accesul la finanțare este adesea limitat pentru companiile din sectoarele culturale și creative și acest nou acord îi va permite instituției Libra Internet Bank să înceapă să finanțeze un nou sector."
Andrus Ansip, vicepreşedintele european responsabil cu Piaţa unicǎ digitalǎ şi Tibor Navracsics, comisarul european pentru educaţie, culturǎ, tineret şi sport au declarat: "Acordul de astăzi este o veste excelentǎ pentru IMM-urile din România care își desfășoară activitatea în toate sectoarele creative, de la festivaluri şi design pânǎ la literaturǎ și meşteşuguri. Mai mult de 200 de companii vor beneficia de sprijinul facilitǎţii noastre de garantare. Acesta este un instrument foarte bun pentru a acoperi deficitul de finanțare pentru aceste sectoare, contribuind la sprijinirea culturii Europei, diversă și bogată. Se dovedește, astfel, că programul-cadru Europa Creativă al Comisiei Europene poate dispune în mod eficient de modalități inovatoare pentru a susține cultura și sectoarele creative și pentru a facilta dezvoltarea parteneriatelor în toată Europa".

Comunicat de presă integral

Sursă: Reprezentanța Comisiei Europene în România


Concurs: Erasmus+ 30 în 30 de cuvinte
Carte albă privind viitorul Europei: Căi spre unit...