Monitorul european al educației și formării: România

Monitorul european al educației și formării: România

Ediția din acest an a Monitorului educației și formării, publicat anual de Comisia Europeană, evidențiază anumite progrese făcute de România în 2015. Totodată, raportul atrage atenția asupra ratei mari de părăsire timpurie a sistemelor de educație și formare și a ponderii scăzute de absolvenți de studii superioare din România, dar și a nivelului scăzut al cheltuielilor publice destinate educației.

În România, rata de părăsirea timpurie a școlii a continuat să crească în 2015 până la 19,1%(17,8% în 2012), în timp ce media europeană a scăzut până la 11%. Astfel, Româniaînregistrează a treia cea mai ridicată valoare din UE în acest clasament. Totodată, elevii din mediul rural, din familiile sărace și romii sunt cei mai expuși riscului de abandon școlar și de sărăcie educațională.

Tibor Navracsics, comisarul UE pentru educație, cultură, tineret și sport, a declarat: „Sistemele educaționale din Europa pot oferi un ajutor esențial în abordarea unor chestiuni importante, precum șomajul persistent în rândul tinerilor și creșterea economică lentă, cât și a unor noi problematici, cum ar fi criza refugiaților. Dar educația va juca un astfel de rol numai dacă se vor obține rezultate bune în acest sector. În prezent, trebuie să ne asigurăm, mai mult ca oricând, că educația le permite tinerilor să devină cetățeni activi, independenți și să își găsească un loc de muncă motivant."

Citiți știrea integrală

Pagini Utile

Consultare publică pentru evaluarea intermediară a...
Ziua Mondială a Educației - Săptămâna Tineretului ...

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://europedirectbacau.ro/