Salvați patrimoniul Europei – propuneți situri de patrimoniu cultural amenințate

Salvați patrimoniul Europei – propuneți situri de patrimoniu cultural amenințate

Lansată în ianuarie 2013 de Europa Nostra și Banca Europeană de Investiții, inițiativa Cele 7 Monumente şi Situri din Europa aflate în cel mai mare pericol își propune să mobilizeze parteneri publici și privați de la nivel local, național și european pentru a găsi un viitor viabil pentru comorile patrimoniului cultural şi natural aflate în pericol, fie din cauza lipsei de fonduri sau experienţă, fie a unei strategii inadecvate, a neglijenţei, a dezastrelor naturale sau chiar a conflictelor politice.

Inițiativa este susținută de Programul Creativă Creativă prin intermediul proiectului Mainstreaming Heritage. Aceasta nu este un program de finanțare, ci servește drept catalizator pentru acțiune.

Până la 30 iunie 2017, pot depune nominalizări în cadrul acestei inițiative: organizațiile membre și asociate ale rețelei Europa Nostra, precum și organizațiile publice și private care activează în domeniul patrimoniului și provin din țări în care Europa Nostra nu este încă reprezentată.

Lista siturilor desemnate va fi anunțată în februarie 2018 în cadrul Anului European al Patrimoniului Cultural.

În 2013 și 2014, 2 situri din România s-au regăsit pe lista Celor 7 Monumente şi Situri din Europa aflate în cel mai mare pericol: Peisajul minier de la Roșia Montană, respectiv Bisericile de lemn din sudul Transilvaniei si nordul Olteniei.

Sursă: Biroul Europa Creativă România

Corpul european de solidaritate: organizațiile, ga...
Premiul Uniunii Europene pentru Literatură 2017