Premiul Uniunii Europene pentru Literatură 2017

Premiul Uniunii Europene pentru Literatură 2017

Pe 21 aprilie 2017 vor fi anunțate numele celor 12 laureați ai Premiului Uniunii Europene pentru Literatură 2017, precum și titlurile cărților câștigătoare.

Premiul se acordă anual, începând cu 2009, unor scriitori contemporani de opere de ficțiune din fiecare țară participantă la competiție (țările participante sunt selectate anual, prin rotație).

Cei 12 laureați din acest an provin din: Albania, Bulgaria, Cehia, Grecia, Islanda, Letonia, Malta, Marea Britanie, Muntenegru, Olanda, Serbia și Turcia.

Premiile vor fi acordate câștigătorilor în cadrul unei ceremonii ce va avea loc în data de 27 mai a.c. la Concert Noble din Bruxelles, în prezența Comisarului European pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport, Tibor Navracsics.

Finanțat prin Programul Europa Creativă, acest premiu are rolul de a atrage atenția asupra creativității, diversității și bogăției literaturii europene contemporane, de a promova circulația literaturii în Europa și de a spori interesul la nivel naţional pentru opere literare din alte țări europene.

Țările din care pot proveni autorii câștigători sunt statele member ale Uniunii Europene, țările Spațiului economic European (Norvegia și Islanda) și țările candidate și potențial candidate la UE (Albania, Bosnia și Herțegovina, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Muntenegru, Serbia și Turcia).

Premiul este coordonat de un consorțiu format din: European Booksellers Federation (EBF), European Writers' Council (EWC) și Federation of European Publishers (FEP). Consorțiul înființează jurii naționale care au rolul de a nominaliza autorii propuși pentru premiere și organizează ceremonia de decernare a premiilor. Membrii juriilor sunt nominalizați de organizațiile naționale membre ale consorțiului EUPL din fiecare dintre țările participante.

Fiecare câștigător primește 5.000 euro și, cel mai important, beneficiază de promovare și vizibilitate internațională la cele mai importante târguri de carte din Europa.

Până în prezent, 3 autori români au câștigat acest premiu: Claudiu Mihail Florian cu Vârstele jocului. Strada Cetăţii (2016), Ioana Pârvulescu cu Viaţa începe vineri (2013) și Răzvan Rădulescu cu Teodosie cel Mic (2010).

Informații complete privind Premiului Uniunii Europene pentru Literatură, precum lista completă a scriitorilor premiați în perioada 2009-2016, gășiți pe pagina de internet a EUPL.

Sursă: Biroul Europa Creativă România

Salvați patrimoniul Europei – propuneți situri de ...
S-a extins termenul pentru depunerea proiectelor d...