×

Warning

Error loading component: com_easysocial, Component not found.
Error loading component: com_easydiscuss, Component not found.

ZIDART2022 - Utopia în spațiul urban

20220928-0805335.4-utopia-cover-event

 Nicolae Grigorescu spunea că "sentimentul colorează, nu pensula. Poți colora c-o bucățică de cărbune, și toate tubutile din lume nu-ți dau albastrul uneri flori de inișor dacă nu-l ai în suflet". Și putem spune că a avut dreptate. Fără sentiment, har și o părticică de suflet, o pictură nu poate trece dincolo de pânza, coala de hârtie sau peretele, pe care opera de artă a fost creată.

Astfel, pe străzile adesea cenușii ale Bacăului, găsim pete de culoare, oaze serene în care ne putem reflecta sentimentele, pe scurt, lucrările realizate de artiștii de la ZIDART. De la oglinzi pentru suflet, la mesaje de grijă pentru planetă, la manifestări veridice ale UTOPIEI.

De ce UTOPIA? Deoarece așa a fost intitulată această nouă serie de picturi murale, în ediția din 2022 a festivalului ZIDART, care s-a desfășurat în perioasa 22 august și 15 septembrie, finalizându-se cu o imagine nouă, mai plină, mai creativă a orașului nostru, capabil acum să reflecte o parte din creativitatea infinită a creierului uman. Pentru ca aceasta să fie posibilă, picturile au fost realizate de artiști locali, cât și din alte țări, precum Portugalia, Mexic, Belgia și Franța, semn că simțul plastic și iubirea de frumos sunt universale iar arta este un limbaj internațional, care nu ține cont de hotarele administrative.

Cât despre mine, cum fiecare dintre noi avem picturi murale preferate, doresc să împărtășesc admirația mea pentru „omulețul verde", cum îmi place să îl alint. De la paleta de culori simplă, până la expresia sinceră și blândă a personajului central al picturii, totul încântă. De asemenea, ideea unei planete care este distrusă zilnic de acțiunile noastre, conștiente sau nu, este un semnal de alarmă care îndeamnă la un comportament blând, respectuos și conștient din partea noastră, a tuturor. În final, ideea ferestrei, în opinia mea, poate fi interpretată ca o oportunitate, o șansă de a repara ceea ce am stricat, urmând exemplul dat.

Astfel, rămânem la speranța viitorului ce ne așteaptă, anume așteptăm mult mai multe picturi murale, care să ne însenineze pașii în călătoria noastră.

Autor articol: bursier media ED Bacău, masteranda Raluca Donici Nechifor.

Concursul județean de public speaking “VOICE YOUR...
#SOTEU 2022 - de la realizări la perspective

ED Bacău pe Facebook

Caută

Calendar

Wait a minute, while we are rendering the calendar